Vörösvértestek áramlása egy egészséges éren belül.

Eddig a kutatók abból indultak ki, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigysejtek aktivitása a kor előrehaladtával alábbhagy, és emiatt nő a cukorbetegség kockázata. Egy nemzetközi tanulmány azonban azt feltételezi, hogy sokkal inkább a hasnyálmirigy beteg hajszálerei állnak a háttérben. Vezessünk be ezért olyan intézkedéseket, amelyek az erek regenerációjához járulnak hozzá – és így tartsuk távol a cukorbetegséget.

Egészséges erek – egészséges hasnyálmirigy

Tulajdonképpen mindig azt mondják, hogy a diabétesz a betegség lefolyása során megbetegíti az ereket is. Lehet. De ez történhet fordítva is: a már beteg erek is vezethetnek cukorbetegséghez. A hasnyálmirigyet kapillárisok finom hálózata veszi körül: ezeken az ereken keresztül jut tápanyagokhoz és oxigénhez. Nos, ha egy fennálló krónikus gyulladás károsítja a hajszálereket, akkor a hasnyálmirigy nem kap elegendő tápanyagot és oxigént. Ezért a hasnyálmirigyünk csak annyira lehet egészséges, amennyire az ereink azok. Ha sikerül az ereinket újra regenerálni, akkor a hasnyálmirigy is regenerálódni fog, és a cukorbetegség a múlté lehet. Mindezt csak nem régóta tudjuk.

A hasnyálmirigysejtek maguktól regenerálódnak

2014 elején az amerikai Vanderbilt University tudósai jó hírekkel szolgáltak az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Mindkét típusnál a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek működési zavaráról van szó. Ezek feladata az inzulin nevű hormon termelése, melyre a szervezetnek a cukor feldolgozásához van szüksége. Az amerikai kutatók rájöttek, hogy bár cukorbetegségnél a béta-sejtek károsodnak, azonban képesek regenerálódni is. Hogy hogyan, azt egy nemzetközi kutatócsoport derítette ki.

A fiatal hajszálerek védenek a cukorbetegségtől

A korral járó növekvő inzulinrezisztencia olyan állapot, mely nagyon gyakran cukorbetegséghez vezet. Sokáig úgy tartották, hogy a béta-sejtek működési zavarai állnak a háttérben. A sejtek nem termelnek már elég inzulint, és nem tudnak megfelelően szaporodni. Per-Olof Berggren, a svéd Karolinska Institutet tudósa és nemzetközi csapata rájött, hogy ez a feltételezés valószínűleg helytelen. Tanulmányuk eredményei szerint ugyanis sokkal inkább a béta-sejteket körülvevő hajszálerek gyulladásainak szöveti elváltozásai jelentik a betegség kialakulásának tulajdonképpeni okát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyulladások elősegítik a cukorbetegséget

E szerint a korral járó gyulladásos elváltozások a véredényekben hátrányosan befolyásolják a béta-sejteket, és így zavarják a glükózanyagcserét. Megakadályozzák, hogy a béta-sejtekhez elegendő oxigén és tápanyag jusson, és így gátolják azok munkáját. A tudósok megállapították, hogy az ember béta-sejtjei elvileg időskorban is teljesen működőképesek. A probléma tehát az őket körülvevő erek rossz állapotában keresendő. Ha ezeket fiatal, ép erekkel pótolják, a hasnyálmirigy ezután újra teljesen normálisan képes dolgozni. A kutatók következésképp transzplantációs technikákat keresnek, hogy a beteg ereket probléma nélkül pótolni lehessen egészségesekkel. Hosszú idő telhet el azonban, míg egy ilyen terápia mindenki számára elérhetővé válik.

Az erek regenerációja holisztikus intézkedésekkel

Hogyan tudnánk tehát már most gondoskodni arról, hogy a már károsodott ereink újra megjavuljanak? Mit tehetnénk, hogy az ereink regenerálódjanak és a hasnyálmirigy újra teljesen működőképessé váljon? Bevethetünk minden olyan természetgyógyászati intézkedést, amely enyhíti a gyulladásokat és megszünteti az oxidatív stresszt. Gyakran az utóbbi az oka az erek gyulladásos folyamatainak, így az antioxidatív hatású lépések mindig csökkentik a gyulladásokat is, és ezzel javítják az erek állapotát. Fogadjuk meg a következő tanácsokat:

  • Táplálkozzunk szénhidrátszegényen.
  • Optimáljuk magnéziumbevitelünket.
  • Növeljük az antioxidáns-szintünket.
  • Szedjünk probiotikumot.
  • Mozogjunk naponta.
  • Vizsgáljuk felül C-vitamin-ellátásunkat.
  • Szedjünk K-vitamint (D-vitaminnal együtt).
  • Használjunk olívaolajat.
  • Szedjünk omega-3 zsírsavakat.

Ha ezeket a pontokat integráljuk napirendünkbe, ereink belátható időn belül megfiatalodnak – és nemcsak a hasnyálmirigy körül, hanem az egész szervezetben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*