fbpx

Az egészségünk megőrzése fermentált ételekkel

Egy asztalon kis üvegekben joghurt gyümölcspépekkel, mellette málna, eper, fekete áfonya.

A fermentálás nem más, mint az ételek erjesztése. Ez nem egy új találmány, hiszen a régebbi korokban is alkalmazták a táplálékok fermentációját. Ennek egész egyszerű oka volt, így tartósították az ételeket, mivel más módszer nem létezett még.

Manapság egyre több hozzáértő gondolja úgy, hogy minél több erjesztett táplálékot kell beiktatnunk az étrendünkbe, mivel rendkívül jót tesznek az egészségünknek.

Milyen táplálékok sorolhatók az erjesztett ételek kategóriájába? Például a savanyú káposzta, a sajtok, a kefir, a joghurt, a savanyúságok. Hogy miért olyan egészségesek? Többek között azért, mert tele vannak úgynevezett jó baktériumokkal. Ha rendszeresen fogyasztunk őket, ezzel kiegyensúlyozzuk a jó és a rossz baktériumok arányát, azaz megteremtjük a bélflóra egyensúlyát és ezzel az emésztésünknek is jót teszünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erjesztett ételek nagyon jó hatással vannak az egész emésztőrendszerre. Ha itt minden rendben van, akkor nem lesz gondunk a hangulattal, az étvágyunkkal és még súlyunkkal sem. Az egészséges bélrendszer kihatással van az immunrendszerre, hiszen mintegy 70 százaléka itt található.

Az erjesztett táplálékok rendszeres fogyasztása még a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesznek, de egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek, legyen szó akár a metabolikus szindrómáról vagy a 2-es típusú cukorbetegségről. Ha magas a vérnyomásunk vagy a koleszterinszintünk, akkor is nagyon jól tesszük, ha rendszeresen kerül erjesztett táplálék az asztalunkra.

A metabolikus szindróma megelőzésében is hasznunkra válhatnak ezek a táplálékok, így nagyobb eséllyel megúszhatjuk az elhízást vagy a hasi zsír lerakódását. Ha ez sikerül, sokkal kevesebb esélyünk lesz a koleszterin vagy a vércukor magas szintjére, hiszen általában az elhízás, pontosabban a hasi zsír okoz számos egészségügyi problémát.

Az erjesztett ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, ugyanis segítenek egy olyan enzimet blokkolni, amely szoros összefüggést mutat a vérnyomás emelkedésével.

Egy másik meglepő előnye is van az erjesztett ételek rendszeres fogyasztásának. Kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük