Crocus sativus lila virága a 3 draba bibeszállal, mellette rengeteg bibeszál, a sáfrány alapanyaga.

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) ma már meglehetősen nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Őshazája Spanyolországban van, és itt termesztenek belőle a legtöbbet. A nősziromfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény szeptemberben, októberben és novemberben virágzik. A növény virága hat lepellevélből áll, amelyek alsó része csőszerűen összenőtt. A lepellevelek színe halványlila, sötét erezettel. A virágból három, bíborvörös bibeszál kandikál ki.

Fűszerként ez a megszárított bibeszál kerül kereskedelmi forgalomba. A sáfrány nem tartozik a legolcsóbb fűszerek közé, mivel 100 grammnyi mennyiséghez körülbelül húszezer virágra van szükség. A másik ok, amiért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha sáfrányt szeretnénk vásárolni az, hogy a sáfrányt nem modern gépekkel takarítják be, hanem sok-sok ember kétkezi munkája szükséges a learatásához, éppen azért, hogy az értékes bibeszálak meg ne sérüljenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sáfrányból csak kis mennyiséget szabad használni, mert amennyire kellemes ízvilágot kölcsönöz egy-egy ételnek, úgy képes azt élvezhetetlenné is tenni.

Egyes homeopátiás készítményekben – görcsök és depresszió elleni készítményekben – használnak sáfrányt.

A sáfrány serkentőleg hat a méh izomzatára, ezért régebben gyakran használták magzat elhajtására, de ehhez akkora mennyiségre volt szükség, hogy már magát az anya életét is veszélybe sodorta az a gyógyfüves ember, aki ezt a fűszernövényt alkalmazta. Talán emiatt a tulajdonsága miatt egyáltalán nem javasolható a fűszer használata állapotos hölgyeknek.

A jóféle sáfrányt gyógyászati célokra ma már csak nagyon ritkán alkalmazzák, de nyugtató, étvágyjavító és görcsoldó készítmények komponense is lehet.

A növényből készítenek különféle gyógykészítményeket is. Például fogzást elősegítő szirupokat vagy nyugtató szereket. A gyógynövény bibéjéről azonban tudni kell, hogy 5 gramm fölötti mennyiségben már mérgező hatású, ezért túlzott alkalmazását mindenképpen kerülni szükséges.

A sáfrányt régebben sokféle betegség orvoslására alkalmazták. Például gyomor és bélkólika ellen, de bevetették reumatikus panaszoknál is. Kimerültség és koncentrációs zavarok esetén is gyakran hívták segítségül ezt a gyógynövényt. A keleti hagyományos orvoslás gyakran használja ezt a gyógynövényt a depresszió tüneteinek csökkentésére, mivel hisznek nyugtató és lélekgyógyító erejében.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Kalász Istvánne

    Gyerek koromban nekünk is volt safranyunk es most is szeretnek szerezni hagymaját, de sehol sem lattam, huslevest ,vajat rizst gyönyörü sargara szinezte vele édesanyám.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*