fbpx

Az éjszakai izzadást kiváltó okok

Hölgy pizsamás lába az ágyban.

Nagyon sokan vannak, akik arra ébrednek reggel, hogy a pizsamájuk és az ágyneműjük is egy merő víz. Az éjszakai izzadást nemcsak az okozza, hogy túlságosan meleg szobában alszik vagy nagyon felöltözik az alváshoz. Sajnos sok betegség is meghúzódhat mögötte.

Az éjszakai izzadás egyik oka lehet, ha a pajzsmirigy nem működik kielégítően. Egyéb tünetek is megjelenhetnek az izzadás mellett, úgy mint heves szívdobogás, fokozott étvágy, vagy éppen indokolatlan fogyás.

Az alacsony vércukorszint is okozhat fokozott verítékezést. Ilyenkor egy adrenalin nevű hormon szabadul fel a szervezetben. Szerencsére ez a fajta roham kezelhető. Nagyon fontos, hogy évente végeztessünk laborvizsgálatot, mivel a vércukorszint-ingadozás azt is jelezheti, hogy baj van az anyagcserével.

A stressz és s szorongás is járhat túlzott mértékű izzadással. A stressz egyik legjobb ellenszere a rendszeres meditáció, amely segít a stresszhormonok csökkentésében.

Egyes betegségek, például a tuberkolózis is okozhat izzadást és aztán hidegrázást. Persze más tünetek is felhívhatják erre a betegségre a figyelmet, például étvágytalanság, fogyás, köhögés. Éjszakai izzadást válthat még ki a bakteriális fertőzés, a csont- vagy csontvelőgyulladás, de a szívbillentyű-gyulladás is hasonló tünettel jár együtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Menopauza idején a nők mintegy 85 százaléka tapasztalja meg a hőhullámot, ugyanis ilyenkor teljesen ingadozó lesz az ösztrogén és a progeszteron aránya, amelyek jelentős hatással vannak a szervezet hőérzetére, hőmérsékletére. A hőhullámokat követheti borzongás is, amitől aztán a hőhullámoktól szenvedő hölgy fázni kezd. Hőhullámok ellen nagyon hatásosak a zsályából készült készítmények tea vagy cseppek formájában.

A fiatalabb nők is szenvedhetnek éjszakai izzadástól. Ilyenkor is szintén a hormonok tehetők felelőssé. A menstruációs ciklus második felében, vagyis a luteális fázisban jelenhet meg a verejtékezés.

Az alkohol hatással van az idegrendszerre és képes szabályozni az emberi szervezet testhőmérsékletét, azaz hatással van arra. Mivel tágítja az ereket, így a bőr kipirul, és ez izzadással jár együtt.

Egyes gyógyszerek, mint az antidepresszánsok vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerek is okozhatnak nagymértékű izzadást.

A koffein egy enyhe stimuláns, amely újra és újra „felmelegíti” a központi idegrendszert. A menopauzába lépő hölgyek különösen érzékenyek lehetnek erre. Kutatások is igazolják, hogy változókorban a koffein nagymértékben felerősíti az egyébként is kellemetlen tüneteket.

  1. Ferjentsik Miklósné

    A 7 éves unokám csurom vizesen ébred, minden reggel. Milyen vizsgálatokra lenne szüksége, hol kezdjük a kivizsgálást? télen – nyáron, hidegben- melegben, még a haja is át van izzadva . Köszönöm a választ

  2. Kedves Ferjentsik Miklósné! A gyerekorvosnál érdemes kezdeni, ő majd eldönti, milyen vizsgálatok szükségesek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.