Egy fiú ütésre emeli öklét, az arca elmosódik, az öklén van a hangsúly.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a viselkedési zavarok közvetlenül kapcsolódnak a nem megfelelő, tápanyagokban szegényes táplálkozáshoz. Az úgynevezett rossz táplálékok felnőttek és gyermekek esetében is helytelen – egyes esetekben agresszív – viselkedést eredményeznek, ellenben az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozottabb hangulathoz és megnövekedett általános jóléthez vezethet.

Egy érdekes kísérletet végeztek a táplálkozás és az erőszakos viselkedés közötti összefüggést vizsgálva. A kutatás egy virginiai börtönben zajlott. A vizsgálatot három periódusban végezték. A rabok az első fázisban egészségtelen ételeket kaptak. Az étrendjükben ebben a szakaszban zsíros húsok, fűszeres ételek, sült burgonya, édességek és üdítők szerepeltek. A második fázisban az egészséges ételek – teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, halak – kerültek terítékre. A harmadik fázisban ismét a hagyományos börtönkosztot szolgálták fel a börtön lakóinak. Az eredmény nagyon lenyűgöző volt, hiszen a második fázisban, amikor is egészséges ételt kaptak a rabok, az antiszociális és erőszakos viselkedés drámaian csökkent. A másik két szakaszban azonban ismét életre keltek a rendellenes viselkedési formák.

A kísérletet tíz év múlva megismételték. Ekkor a cukormennyiséget csökkentették a rabok ételeiben, azonban a korábbinál jóval több vitaminban és ásványi anyagban gazdagabb ételeket szolgáltak fel nekik. A cukor drasztikus csökkentése nemcsak a verbális, de a fizikai erőszak mennyiségét is csökkentette. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy ebben az időszakban még az öngyilkosságok száma is csökkenő tendenciát mutatott.

A börtönkísérlet után az iskolákban is vizsgálódtak a kutatók. A gyermekeknek – 6 és 12 év közötti diákoknak – a menzán a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben és több alkalommal szolgáltak fel zöldséget, gyümölcsöt, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot. A gyermekek viselkedésében megfigyelt pozitív változások még a kutatást vezetőit is meglepték. A gyermekek kevésbé voltak agresszívek az osztálytársaikkal, nagyobb tisztelettel fordultak a tanáraik irányába, az órákon sokkal jobban tudtak koncentrálni és magasabb szintű együttműködésre voltak képesek a diáktársaikkal.

A helyes táplálkozás viselkedésre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Az egészséges táplálékok emellett a hangulatot is javítják és a jólét érzetét is fokozzák. Az emberi agy érzékennyé válhat a tápanyaghiányra. Egy 2008-ban végzett kutatás összefüggést fedezett fel például az alacsony magnéziumszint és lelkiismeret-hiány között. A viselkedést pedig negatívan befolyásolja, ha kevés vas, tiamin, folsav és szelén van a szervezetünkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A niacinhiány pszichés zavarok kialakulásához vezethet. A niacinról megállapították, hogy sikeresen alkalmazható egyes mentális betegségek – depresszió, szorongás, bipoláris zavar, figyelemhiányos zavar – kezelésében.

A fermentált ételekről az bizonyosodott be, hogy segít időseknél a memóriazavarok elkerülésében.

Ne feledjük, hogy az agyunk egészséges működéséhez omega-3 zsírsavakra is szükségünk van. Hiánya csökkenti a szerotonin- és dopaminszintet, amelyek kulcsfontosságúak a jó hangulathoz és az általános jó közérzethez. Ezek alacsony szintje viselkedési rendellenességekhez, agresszív viselkedéshez, ADHD – figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – kialakulásához, depresszióhoz és csökkent intelligenciahányadoshoz vezethet, illetve hozzájárulhat az Alzheimer-kór és a demencia súlyosbodásához.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*