Középkorú nő az ágyán ülve migréntől szenved.

Migrén miatt sokkal több nő szenved, mint férfi, és még a gyerekek is küszködhetnek ezzel a betegséggel. A szakértők véleménye eltér azzal kapcsolatban, hogy mi is a migrén kiváltója. Egyes szakemberek szerint a migrén nem más, mint egy neurológiai rendellenesség, megint mások véleménye szerint érrendszeri problémáról van szó.

A migrénes rohamoknak öt szakasza van. Az első fázisban a betegek már a migrén megjelenése előtt tudják, hogy hamarosan számolniuk kell a rohamokkal. Ilyenkor tompának érzik magukat, nem fáradtak ugyan, de gyakran ásítanak. Megjelenik az éhség, különösképpen az édességeket kívánják, de a szomjúság is jelentkezik. A betegek hangulatingadozásról és elnehezült izmokról számolnak be. Vannak olyanok, akik ebben a szakaszban tele lesznek energiával és kirobbanóan jókedvűek, míg mások letargikus állapotba kerülnek és depressziósak lesznek. A második fázisban megjelennek a látászavarok, majd a fejfájás is felbukkan, amely általában csak a fej egyes részeire korlátozódik. Az illető feje elkezd sajogni, hányingere lesz és megjelenik a fény-, a zaj- és a szagérzékenység is. A tünetek akár három napon keresztül is megkeseríthetik az egyén életét, de aztán jön a negyedik szakasz, amikor a tünetek elkezdenek enyhülni, majd az ötödik fázisban jön a kimerültség, hiszen ez a betegség nagyon megviseli az emberi szervezetet. Valaki a beállított gyógyszerek mellett el tudja látni a napi feladatait is, míg másoknak ágynyugalomra van szüksége egy besötétített szobában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A migrént sok minden kiválthatja. Egyes gyógyszerek – fogamzásgátló, vérnyomáscsökkentő – is okozhatja, de a környezeti hatások – meleg, hideg, fény – is előidézhetik. A migrén felbukkanhat akkor is, ha valaki szellemileg vagy fizikailag túlterheli magát, vagy a napi rutinját valami megszakítja, például lehet ez egy váratlan utazás vagy egy családi esemény, probléma is. A kevés vagy a sok alvás is lehet az előidézője, de a fogyókúra és a menstruáció is ludas lehet a dologban. Egyes ételek és italok is a migrén számlájára írhatók, mint például a csokoládé, a vörösbor, a citrusfélék, a sajt, a diófélék, a tea vagy a kávé.

Akik migrénben szenvednek, általában gyógyszeres kezeléssel képesek teljes éltet élni, de sokan naplót vezetnek, hogy kiderüljön, hogy milyen tevékenységek, ételek és italok miatt jelentkeznek náluk a migrénes tünetek. Ezek elkerülésével a rohamok is megszűnhetnek, vagy legalábbis azok száma jelentősen lecsökkenhet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*