Szájmaszkban lévő férfi ijedten szemléli a szélben szálló apró virágrészeket.

Allergiások sok mindenre lehetünk. Ilyen lehet például a poratka, a fűfélék pollenje, egyes növények, kémiai és ipari szennyezőanyagok, de valaki az állati szőrre vagy a tollra lesz allergiás. Ezek az anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki, úgy mint a szem és az orr váladékozását és viszketését, tüsszögést, köhögést, szénanáthát, ekcémát vagy éppen asztmát. Allergiát ételek is kiválthatnak. Melyek a legelterjedtebb allergének? Például a tojás, a tej, a tejtermékek, a dió, a csokoládé, a hal, a búza, a liszt és a mesterséges élelmiszerek. De vannak emberek, akik különféle kozmetikumokra, antibiotikumokra, mosószerre, rovarcsípésre vagy valamilyen fémre allergiások.

Az allergia súlyossága nemcsak a kiváltó, allergén anyagtól függ, hanem attól is, hogy milyen az egyén általános egészségi állapota. Nagyon fontos az allergiás embereknek, hogy megerősödjön az immunrendszerük, hogy egészségesen táplálkozzanak, és hogy sokat pihenjenek, hiszen ezek jelentősen lecsökkentik a tüneteket. Az allergiás személynek a stressz és a szorongás is fokozza a tüneteit, így érdemes a lelki feszültségtől minél hamarabb megszabadulni.

Hogyan lehet leküzdeni az allergiát? Fontos, hogy tudjuk, hogy mi váltotta ki esetünkben az allergiát, lényeges, hogy elkerüljük az allergént, és a tünetek kezelésére is fontos koncentrálni, ha mégsem sikerül elkerülnünk az allergiát okozó anyagot, vagy nem derül fény arra, hogy mi az oka az allergiánknak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valakinél a mesterséges élelmiszerek okoznak allergiás reakciót, akkor vásárláskor mindig alaposan vizsgálja meg, hogy mit tartalmaz az adott étel, és inkább friss és feldolgozatlan élelmiszereket vásároljon. Ha a mosogatószerre érzékeny, akkor húzzon gumikesztyűt mosogatáskor, de az a legjobb, ha természetes anyagokból házilag készít mosogatószert, mert ezek az anyagok is szépen megtisztítják a konyhai edényeket és még az egészségünkre sem károsak. Nagy szívfájdalom, ha valakinek háziállata van és kiderül, hogy allergiás a macskaszőrre. Mielőtt azonban elajándékozná kis kedvencét, jó ha tudja, hogy a legtöbb allergén önmagában ártalmatlan. A bajt legtöbb esetben a saját szervezetünk rendellenes reakciója idézi elő.

Alternatív módszerek is léteznek az allergia kezelésére és megszüntetésére. Ilyen lehet például a hipnoterápia, a Bach-féle terápia, az ionizáció, a biológiai visszacsatolás vagy éppen a homeopátia.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. A Biologika Szabadegyetem oktató videói egyértelmű magyarázatot adnak a sok képtelenségre!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*