Csarab lila virágai, mellette a belőlük készült hangaméz és mézkanál.

A csarab egy alacsony növésű örökzöld félcserje, szépséges lila vagy rózsaszínes virágai fürtökbe rendeződnek. A virágok július és augusztus hónapban nyílnak. A növénnyel pusztákon, erdőkben és útszegélyek mentén találkozhatunk, de nemcsak hazánkban, hanem Ázsiában és Amerikában is megtalálható. A gyógynövény a hangafélék családjába tartozik. Népiesen nevezik még hangának, Erikának, vadciprusnak, angyalmetéltnek, csarabfűnek, közönséges csarabnak, avarhangának, télizöldnek, gyöngycsarabnak, parlagi fagyalnak, repcsényfűnek, cipornak és seprűvirágnak is. Ez utóbbi elnevezést talán onnan is kaphatta, hogy a szárai seprűszerűen elágaznak.

A csarab flavonokat, arbutint és cseranyagokat tartalmaz, de megtalálhatók még benne az enzimek, a szaponinok, illetve tartalmaz illóolajat, zsírt, nyálkát és keményítőt. Gyógyászati célokra a növény virágos hajtásvégeit lehet felhasználni.

A gyógynövény jó szolgálatot tesz epekőnél, vesekőnél, de a reumás és köszvényes panaszokat is enyhíteni tudja. A csarab izzasztó, vértisztító és altató hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény – pontosabban a belőle készült tea – vizelethajtó és fertőtlenítő hatással is bír, ezért hólyag- és vesebetegség esetén is érdemes kipróbálni. Alkalmazható még bélhurutnál és érelmeszesedésnél is. Egyes leírások alapján lázcsillapító hatásokkal is rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan készthetünk a gyógynövényből teát? Forraljon fel 4 dl vizet, majd adjon hozzá egy evőkanálnyi gyógynövényt. Hagyja állni legalább fél órán keresztül, majd a szűrést követően fogyasszon belőle étkezések előtt egy-egy pohárnyit. A teát lehet ízesíteni mézzel. Kúraszerűen alkalmazható körülbelül 3 hétig, majd egy hét szünetet szükséges tartani.

A virágok rengeteg nektárt tartalmaznak, amelyekből a hangaméz készül. A hangaméz jó szolgálatot tesz húgyúti fertőzések, prosztataproblémák esetén. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető az állandó vizelési inger. A méz tisztítja a vért. Ajánlható még akkor is a fogyasztása, ha állandó fizikai fáradtság vagy lelki lehangoltság lesz valakin úrrá. A pihentető alvást is biztosítani tudja. A méznek nincs nagyon édes íze, inkább kicsit fanyarabb ízvilággal rendelkezik. A hangaméz kezdetben zöldes színben pompázik, majd idővel barnás lesz a színe, amely tovább már nem változik. A méz rengeteg vitamint és enzimet tartalmaz, és nagyon jót tesz az emésztésnek, illetve csökkenti a gyulladásokat.

 

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*