fbpx

Az olívaolaj ártalmatlanná teszi a szállóport

Olívabogyó és a belőle készült olaj szép üvegedényekben.

Úgy tűnik, az olívaolaj képes megvédeni az ereket a szállópor és a levegőszennyeződés káros hatásaitól, és így megakadályozza a szív- és érrendszeri problémákat. Amerikai tudósok megállapították egy tanulmányban, hogy az olívaolaj megóvta a tesztszemélyeket a környezet által előidézett oxidatív stressz szokásos következményeitől, és ezzel képes hozzájárulni a szívproblémák és az érelmeszesedés megelőzéséhez.

A levegőszennyeződés károsítja a szív- és érrendszert

A szabad gyökök agresszív molekulák, amelyek minden egyes sejtet megtámadhatnak, és ún. oxidatív stresszhez vezethetnek. A szabad gyökök által okozott károk sokfélék lehetnek: az oxidatív stressz növeli számos betegség rizikóját, pl. a szív-érrendszeri problémákét és a daganatét. A sejtek örökítő anyaga sincs biztonságban a szabad gyököktől. Az oxidatív stressz nagy része – aminek nap mint nap ki vagyunk téve – a levegőből származik: A szállópor a belélegzett szennyezett levegőn keresztül jut a szervezetbe, és gyengíti többek között az endotélfunkciót. Az endotél az erek belső fala. Kóros elváltozása például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásánál játszik szerepet. Egyes élelmiszerek antioxidánsokat tartalmaznak – olyan anyagokat, amelyek ártalmatlanná teszik a szabad gyököket.

Az olívaolaj antioxidatív hatású

Az egyik élelmiszer, amely már hosszabb ideje ismert antioxidáns hatásáról, az olívaolaj. De a krillolaj is hatékony segítőnek számít a szabad gyökök elleni küzdelemben. Egy amerikai kutatócsoport azt vizsgálta, miként akadályozza meg az olívaolaj és a halolaj valójában az oxidatív stressz endotélre gyakorolt hatásait. Ebből a célból 42 egészséges felnőttet 3 csoportra osztottak. Az egyik csoport négy héten keresztül naponta 3 gramm olívaolajat kapott, egy másik csoport ugyanezt a mennyiséget halolajból vette magához. A harmadik csoport volt a kontrollcsoport, ezek a résztvevők nem kaptak étrend-kiegészítőket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Olívaolaj a szállópor-terhelés ellen

Négy hét leforgása után a résztvevőket egy kontrollált kísérleti kamrában szabad gyökökkel – tehát szállóporral – szennyezett levegőnek tettek ki. Ezt követően a tudósok ellenőrizték a résztvevők vérértékeit. Egy ultrahangkészülék segítségével megvizsgálták a tesztszemélyek endotélfunkcióját is. Közvetlenül a szennyezett levegővel való érintkezés után azon résztvevők véredényei, akik halolajat vagy semmilyen étrend-kiegészítőt nem kaptak, csak korlátozottan tudtak alkalmazkodni a véráramláshoz. Az olívaolaj-kiegészítést szedőknél ez a jelenség jóval gyengébben volt megfigyelhető. A véranalízis szerint az olívaolaj a trombózis kockázatát is jelentősen csökkentette.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük