Omega-3 szírsavakban gazdag élelmiszerek: lazac, tengeri halak, tökmag, olívabogyó, tojás, avokádó, mandula.

Az egyik vezető halálok ma Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések. Azonban az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása jelentősen képes lecsökkenteni ezen megbetegedések kialakulásának kockázatait. Az omega-3 zsírsav nemcsak a koszorúér-betegség kockázatait tudja leredukálni, hanem védelmet jelenthet a hirtelen szívhalállal szemben is.

Az omega-3 zsírsav a magas trigliceridszintet is képes lecsökkenteni, amely tizenhat százalékkal képes a szívkoszorúér-betegség kockázatait lecsökkenteni. Az emelkedett LDL-koleszterinnel rendelkezők esetében ez az arány tizennégy százalék, szemben azokkal, akik nem fogyasztanak DHA-t és EPA-t tartalmazó omega-3 zsírsavat. Az omega-3 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez, a vér normál triglicerid- és koleszterinszintjének fenntartásához, és elősegítik a normál vérnyomás fenntartását. A szív-és érrendszerre nézve már 500mg EPA és DHA is jelentős megelőző hatással bír, azonban idegrendszeri problémák esetében ennél jóval többre van szükség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az omega-3 egyik összetevője nagyon fontos az optimális idegi működéshez, de az éleslátáshoz is elengedhetetlen.

Az omega-3 zsírsav a telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik. Ha valaki rendszeresen fogyasztja, úgy jelentősen lecsökkentheti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát. A zsírsavak beépülnek a sejtfalba és azokat rugalmassá teszik. Ez történik a vörösvértestek esetében is, vagyis ezek is rugalmasabbá válnak. Ez a rugalmasság elősegíti, hogy a hajszálerek falán eljussanak a szövetekhez, hogy azokat friss oxigénnel lássák el.

Az omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladásos reakciókat és megakadályozza a véralvadást, ezzel segítve a keringést és meggátolva a trombózis kialakulását.

Miben található omega-3 zsírsav? Elsősorban a tengeri halakban, például a makrélában, a lazacban, a heringben vagy a tonhalban. Ha valaki vegetáriánus életmódot folytat, akkor sem kell elkeserednie, hiszen ezt a zsírsavat megtalálja a lenmagban, a diófélékben vagy éppen a szójatermékekben.

Miért olyan hasznos még az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása? Azért, mert megőrzi az ízületek és a kötőszövetek egészségét, hiszen jelentősen képes lecsökkenteni a gyulladásokat és a szöveteket is tisztán tartja. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak az egyik legfontosabb építőeleme. Az esszenciális zsírsavak csökkentik az izmok lebomlását, elősegítik az izomtömeg növekedését, felgyorsítják annak újjáépülését. De a hormontermelésre is kedvező hatással vannak, illetve az ízületek és a kötőszövetek egészségét is elősegítik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*