Zöldség- és gyümölcspult egy nagyáruházban.

A gyümölcsök és zöldségek már közel sincsenek olyan táplálóak, mint régen – vélik a kutatók. Ennek fő oka a megváltozott gazdálkodási módszerekben keresendő. Ennek eredményeképpen pedig egyre csak csökken ezeknek a táplálékoknak az ásványianyag-tartalma. Az „agresszív” modern mezőgazdasági módszerek, a genetikai manipuláció és a peszticidek használata mind-mind csökkentik a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagtartalmát.

Hozzáértők szerint a ma termelt zöldségekben és gyümölcsökben 37 százalékkal alacsonyabb a tápanyagtartalom, mint az 50-es években. Ezek az élelmiszerek kevesebb C-vitamint, kalciumot, foszfort, riboflavint (B2-vitamint), fehérjét és vasat tartalmaznak, mint a korábbi években. Valószínűleg a bennük lévő vas, E-vitamin, B6-vitamin, magnézium és cink is csökkenő tendenciát mutat.

A szakemberek úgy vélik, hogy a csökkenő tápanyagmennyiség egyik alapvető hibája, hogy ma már a mezőgazdaság nem annyira tartja szem előtt a közegészségügyet. A növekvő terméshozam és a növények alkalmazkodóképességének növelésére szolgáló termelési kultúrák érthető célok, de nem akkor, ha ezek a tevékenységek ilyen súlyos árat követelnek. Az új növények kevésbé képesek felvenni vagy létrehozni olyan kulcsfontosságú tápanyagokat, amelyek évtizedekkel korábban a gyümölcsökben és zöldségekben még nagyobb mennyiségben voltak jelen.

A táplálóbb mezőgazdasági termékek egyik kulcsa a gazdagabb és az egészségesebb talaj. Fontos lépés lenne a génmanipulált növények és a növényvédő szerek biogazdálkodási módszerek mellett történő megakadályozása.

A kutatók szerint a gyümölcsök és a zöldségek továbbra is a vitaminok, tápanyagok és fitokemikáliák legjobb forrása. A biotermékek vásárlása lehet az egyik módja, hogy biztosítsa szervezetének a legnagyobb tápanyagtartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és megfelelő helyről szerezzük azokat be, akkor nem kell kiegészítők vásárlásán gondolkodnunk. Készítsen egészséges turmixitalokat csak zöldség és gyümölcs felhasználásával, de akár kombinálhatja is ezeket. Próbáljon mindig friss állapotú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mindig szezonális termékek kerüljenek lehetőséeg szerint az asztalára. Lehet, hogy csábító télen a külföldről behozott epret fogyasztani, mégis a hazai a legegészségesebb, amely a tavaszi hónapokban érik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*