fbpx

Ázsia nagy kedvence, az édes, zamatos longán

Kína egzotikus gyümölcse, a longán, más néven sárkányszem.

A longánt sárkányszemnek is nevezik, amely a kínai lóngyan szónak felel meg. A növény a magján látható szem alakú fehér jel miatt is kaphatta a sárkányszem elnevezést, de hallottam már, hogy szemgolyónak is nevezik. A longán Kelet-Kínában honos. A kínai konyha egyik legfontosabb ízesítője. A longánfa terebélyes és örökzöld, akár a 10 méteres magasságot is elérheti. A fakéreg szürkésbarna színű és meglehetősen rücskös.

A fa termései sárgásbarna páncélba burkolóznak, molyhosak és rozsdabarna színben pompáznak. A gyümölcs húsa áttetsző, a közepében pedig egy hatalmas, fekete mag található. A longán illata kellemes, íze zamatos, lédús, kicsit olyan az íze, mint a licsinek. Meghámozott állapotában nyersen is lehet fogyasztani. A termések fürtökben érnek, amelyek a többkilós súlyt is elérhetik. Gyakran találkozhatunk longánfürtökkel nagyobb bevásárlóközpontokban.

Gyógyászati célokra a keleti orvoslás már ősidők óta használja a longánt. Lázat csillapítottak vele, de méregellenes és féregűző szerként is alkalmazták.

A gyümölcsből frissen vagy megszárítva teát is lehet készíteni, amely erősíti az idegrendszert, és álmatlanság esetén egy nagyon hatásos „altatószert” nyerhetünk belőle ily módon.

Kínában még a magot és a mag belsejét is felhasználják gyógyászati célokra. A magból izzadás elleni szert készítenek, míg a mag belsejét porrá őrlik és vérzést csillapítanak vele. Eme tulajdonság a magbelső kedvező hatóanyagainak köszönhető, ugyanis megtalálható benne a szaponin mellett a zsír és a tannin is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A longán fogyasztható nyersen, de salátába is keverhető, sültek mellé szósz is készülhet belőle és édes-savanyú ételekhez is bátran felszolgálható. Érdekessége, hogy még főzés után is ropogós marad és szinte ugyanolyan az íze, mint nyers állapotában. Kínában gyakran fogyasztják aszalva, de konzervet és likőrt is készítenek belőle.

A longán dísznövényként is megállja a helyét, bátran lehet a nevelésével próbálkozni. Nyáron lehet a kiskertben nevelgetni, de a fagyot nem nagyon tűri, így a téli évszakban érdemes a lakás egy fűtetlen, de világos helyiségében elhelyezni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük