fbpx

B15-vitamin, amely a sejtek oxigénellátását biztosítja

Sok-sok sárgabarackmag egy kupcban, belőlük vonták ki először a B15-vitamint.

A B15-vitamint (pangamsav, pangaminsav) nem tartják igazi vitaminnak, ugyanis az étrendből nem nélkülözhetetlen, pedig antioxidáns hatással rendelkezik. Sokkal jobb hatást lehet általa elérni, ha A -és E-vitaminnal együtt alkalmazzák. Pangaminsavat először sárgabarackmagból és mandulamagból sikerült kivonni.

A B- vitamin kiemelkedő szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a koszorúér-elégtelenség megelőzésében, de hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi gyulladás és az asztma gyógyításában is.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét, vértisztító hatásokkal is rendelkezik. Ugyanis „munkája révén” aktív oxigénmolekulák keletkeznek, amelyek szinte magukhoz vonzzák a szervezet számára oly káros szabad gyököket, ami aztán sikeresen ki is választódik. A friss oxigén szövetekbe történő szállítása révén képes a szív különféle megbetegedéseit megelőzni és gyógyítani. De nemcsak ezeket a betegségeket képes kivédeni, hanem jelentősen képes csökkenteni a daganatos megbetegedések kockázatát is. Ugyanis ahhoz, hogy testünk sejtjei és szövetei egészségesen legyenek képesek működni, oxigénre van szüksége. A káros szabad gyökök túlsúlya indítja el szervezetünk öregedési folyamatait is, de ez a vitamin valamennyire lassítja szervezetünk öregedését a szabad gyökök megkötése, majd a szervezetből történő eltávolítás révén.

A B15-vitamin kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, védelmet nyújt a máj zsugorodása ellen és a fehérjeszintézist is elősegíti. Ez a vitamin energiával tölti fel az emberi szervezetet, ezáltal hatékonyan képes csökkenteni a fáradtságot. Ennek a vitaminnak a szedésével védelmet élvezhetünk továbbá a levegő szennyezettségével szemben, de két szenvedélybetegség kialakulásának megelőzésében is segítséget nyújt számunkra. Alkalmazásával megelőzhető a gyógyszerfüggőség kialakulása és csökkenti az alkohol utáni csillapíthatatlan vágyakozást is.

B15-vitamin forrásai: mandulamag, sárgabarackmag, szezámmag, napraforgómag, sütőtökmag, dinnyemag, sörélesztő, búzacsíra, hántolatlan gabonafélék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha nincs elég pangaminsav a szervezetünkben, akkor a sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ezt hipoxiás állapotnak nevezik. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor úgynevezett apoxiás állapot lép fel, amely az immunrendszer legyengülését okozza. Közben a sejtek is jelentős mértékben öregednek, elhalnak, ami akár üszkösödési állapothoz vagy daganatok kialakulásához is vezethet. A B15-vitamin hiánya okozhat még szívpanaszokat, mirigy- és idegrendszeri zavarokat is.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük