fbpx

Bőrünk vitaminjai

Bőrre ható különféle vitaminok betűjelei egy női arc mellett.

Vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek. Számtalan vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy a bőrünknek szüksége van-e bármiféle vitaminra, és ha igen, akkor az egyes vitaminoknak milyen hatása van a bőr szerkezetére.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással elegendő ásványi anyagot és vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, így megőrizhetjük az általános egészségi állapotunkat, amelybe a bőr egészsége is beletartozik.

A bőrnek vitaminok közül elsősorban A-vitaminra van szüksége. Ezt bevihetjük kiegészítő formájában a szervezetünkbe, de természetes forrásból is. A-vitaminban gazdag tápláláékok többek között a tojás, az édesburgonya, a sárgarépa, és a sötét leveles zöldségek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Bőrünk egészségét a B-vitaminok is segítenek fenntartani. Kutatások igazolják, hogy a B-vitaminok elősegítik az új bőrsejtek termelődését. A B3-vitamin csökkenteni tudja a bőr öregedésének jeleit. Egyes vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy ez a vitamin csökkenti az öregségi foltok megjelenését és halványítja az egyéb bőrelszíneződéseket. A folsav is javítani tudja a bőr öregedési jeleit.

A B5-vitamin az aknék megjelenését szorítja vissza, emellett csökkenti a pattanások kialakulását és bőrgyulladás ellen is nagyon hatásos ez a vitamin. B-vitaminokat nagy arányban tartalmaz a hús, a tojás, a tenger gyümölcsei, a diófélék és a magvak.

A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns. Ez egy nagyon hatásos vitamin a káros szabad gyökök okozta oxidatív stressz ellen. Számos kutatás azt támasztja alá, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik a korai öregedésben, így a bőr korai öregedését is előidézheti. A C-vitamin mint egy antioxidáns vitamin lassítja ezt az öregedési folyamatokat. A C-vitamin természetes forrásai: citrusgyümölcsök és a zöldségek többsége, mint brokkoli, káposzta, paradicsom, paprika.

A D-vitamin elősegíti a bőrsejtek anyagcseréjét és segítséget nyújt abban, hogy a bőr regenerálódni tudjon. Ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-szintje, akkor különböző bőrproblémákkal kell szembe néznünk. A D-vitamin segíthet a krónikus bőrgyulladás leküzdésében, csökkenti a bőrirritációt és nagyon hasznos lehet ekcéma esetén is.

Az E-vitamin is egy kitűnő antioxidáns vitamin, amely szintén segítséget nyújt a bőr öregedési folyamatainak lassításában. E-vitaminban gazdagok a magvak, a diófélék, a spenót vagy a mangó. Az E-vitamin csökkenti a bőr hegesedését és elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást, különösen C-vitaminnal és cinkkel együtt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.