fbpx

COPD – az alattomos fojtogató

Cigarettafüst és kiégetett tüdő.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség. Ez a nem túl szép nevű betegség a nevéhez méltó tünetekkel jelentkezik, és sok ember életét teszi tönkre, rövidíti meg. Általában az első figyelmeztető jel a reggeli krákogás, köhögési roham. Ilyenkor váladékot is felköhög a beteg. Tipikusan a dohányosoknál fordul elő nagy számban, és általában negyvenéves kor felett kezdődnek a komolyabb tünetek megjelenni. A dohányzáson kívül más szennyezőanyag rendszeres belégzése is okozhatja a betegséget, így a nemdohányzó, de szennyezett légtérben dolgozók is veszélyben vannak.

Alattomos betegség a COPD. A tüneteket – főleg a dohányosok – hajlamosak elbagatellizálni. Egy kis reggeli köhögés még nem a világ, gondolják, és ráfogják a cigarettára. Ugyanígy a jellemzően hamar jelentkező nehézlégzést is. Ez utóbbi tünet fizikai terhelésre erősödik, és az idő előrehaladtával már kisebb terheléseknél is gondot okoz. Ezt is rá szokták fogni – főleg, ha némi túlsúly is társul hozzá – arra, hogy negyven felett már nehezebben megy minden, és nem gondolnak rá, hogy esetleg egy súlyosabb betegség is állhat a háttérben.

Fontos figyelni a tünetekre, mert a betegség visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz a tüdőben, és egyben krónikus, tartós állapotot eredményez. A légszennyezés (por, füst, vegyi anyagok) által kiváltott – és a szennyező anyagok állandó jelenléte miatt folyamatosan fennálló – gyulladás a nagyobb légutakban jelentkezik először, és innen terjed tovább, ami a tüdő léghólyagocskáinak (alveolus pulmonis) pusztulásához vezet.

Ez egyrészt szűkületeket okoz a légutakban, másrészt tüdőtágulatot, ami főleg a kilégzést teszi nehézzé. Ennek következtében romlik a gázcsere, kevesebb oxigén kerül a szervezetbe, a vérben pedig feldúsul a szén-dioxid. A betegség lassan, de biztosan halad előre. A kezdeti enyhébb tüneteket egyre súlyosabbak követik, amikor már gyógyszerekre és oxigénre is szükség van. Végső stádiumban tüdőátültetés is szükséges lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hatékony kezelése, gyógymódja nem ismert, tüneteit lehet csak enyhíteni. Az állandó gyulladásos állapot enyhíthető szteroidos inhalátorokkal, de ezek komoly mellékhatásai miatt rendszeresen nem alkalmazhatók. Szteroidok, antibiotikumok helyett érdemes a természetben megtalálható gyógyhatású anyagokhoz nyúlni. Hatékony lehet az Echinacea (kasvirág), a propolisz és az Aloe vera rendszeres fogyasztása. A sóterápiás inhalátor is segíthet a tünetek enyhítésében.

Legjobb megelőzni a betegség kialakulását, amit leginkább a szennyezett levegő és a dohányfüst kerülésével lehet megtenni. Amennyiben ez nem lehetséges, érdemes a légutakat rendszeres sóterápiával tisztán tartani, az immunrendszert C-vitaminnal, kasvirággal hadra fogható állapotba hozni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük