fbpx

Csodaszép és még gyógyít is: pitypang

Gyermekláncfű elszálló, ernyős virágai.

A természetben előforduló egyik legszebb tavaszi gyógynövény a pitypang. Szirmai napsárgán virítanak és csodálatosak, amikor beterítik a zöld gyepet. Azonban ennek a gyógynövénynek nem csupán a szépségében gyönyörködhetünk, hanem a gyógyító erejében is, hiszen nagyon sokféle betegséget orvosol és több egészségügyi gondot is megelőzhetünk a segítségével.

A pitypang tele van értékes tápanyagokkal, vagyis vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ez a gyógynövény nemcsak a máj méregtelenítésében vesz részt, hanem eredményesen kezel fertőzéseket, de hasznát vehetjük izomfájdalom esetén is, illetve ha egy természetes hatású vízhajtót keresünk, akkor mindig gondoljunk arra, hogy a pitypang még ebben is mennyire verhetetlen.

A gyógynövény gyökere segíthet az inzulinszint és a vércukorszint szabályozásában, illetve a vérzsírok szintjét is csökkenteni tudja. A gyermekláncfű tele van antioxidáns vitaminokkal, így nagyon hatásos lehet abban, hogy kicsit fellendítsük az immunrendszerünket, ami nagyon jól jön tavasszal, hiszen télen sokféle kórokozó kering a levegőben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében, de gyomorrontáskor is számíthatunk rá, illetve az arthritis tüneteit is enyhíteni tudja.

A régebbi korokban sokféle betegség kezelésére és enyhítésére használták a pitypangot. Kezeltek vele vesebetegséget, duzzanatot, bőrproblémákat, sőt ennek a gyógynövénynek a segítségével nyugtatták meg az ideges gyomrot is.

A pitypang olyan értések vitaminokat tartalmaz, mint A-, C- és K- vitamin. Ezek a vitaminok nemcsak az egészséges immunrendszert tudják biztosítani, de segítenek fenntartani a csontok egészségét is és még a normális véralvadás szabályozásában is aktívan részt vesznek.

Hogyan lehet használni ezt a gyógynövényt? A gyökerét meg lehet sütni, le lehet darálni és egy egészséges kávéalternatívaként lehet használni. A friss, zsenge levelet hozzá lehet adni salátákhoz, illetve egyéb nyersen fogyasztott ételekhez, de pikáns ízt kölcsönöz a leveseknek és a szendvicseknek is. Természetesen a pitypangtea és a pitypangméz sem ismeretlen azok számára, akik megpróbálják kiaknázni ennek a gyógynövénynek az áldásos hatásait.

A parlagfűallergiában szenvedők bánjanak óvatosan ezzel a gyógynövénnyel, mivel allergiás reakciót válthat ki, illetve antibiotikumok vagy más gyógyszerek szedésekor kérdezze meg gyógyszerészét a pitypang fogyasztásával kapcsolatban!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük