fbpx

Csodateák és csodapárna az alvászavar leküzdésére

Elalvást segítő gyógynövényes teakeverék mozsárban.

Az alvászavar egy komoly probléma, hiszen aki éjszaka nem piheni ki magát, másnap fáradt, frusztrált és nyűgös lesz, nem beszélve arról, hogy álmosan és holtfáradtan a munkánkat sem tudjuk maximálisan ellátni. Az alvási problémáktól azonban meg lehet szabadulni. Elsősorban az életmódunkon szükséges változtatni. A megfelelő alvás gátja lehet a dohányzás, a túl sok kávé vagy az alkoholfogyasztás. Sokat segíthet, ha napközben nem szunyókálunk, hanem alaposan lefárasztjuk magunkat. A rendszeres testmozgás is elősegíti a pihentető alvást. Sok házi praktika és módszer van még, ami segítheti az elalvást. Valaki a lefekvés előtt mézes tejre, mások egy kis olvasásra, megint mások relaxációs zene hallgatására esküsznek. Sokan altatót vagy antidepresszánst szednek a problémájuk orvosolására, míg mások az autogén tréningben látják a megoldás kulcsát. És van egy olyan tábor is, akik a gyógynövények ősi erejében hisznek, és a gyógyfüvektől remélik, hogy az éjszakát háborítatlanul és nyugodtan át tudják aludni. És milyen jól teszik, hiszen ezek a gyógyító növények sok esetben segítenek, így nem kell gyógyszerekhez folyamodnunk, amelyek fizikai és pszichés függőséget okoznak.

Álmatlanságra az egyes gyógynövényekből vagy gyógynövénykeverékekből készített tea is a segítségünkre lehet. Egy befőttesüvegben keverjen el 120 gramm komlót, 40 gramm galagonyavirágot, 20-20 gramm citromfüvet, illetve macskagyökeret. 2 dl vízben főzzön öt percen keresztül egy teáskanálnyi gyógyfűkeveréket, majd hagyja állni húsz percig, ezt követően pedig szűrje le. Lefekvés előtt fél órával fogyassza mézzel ízesítve.

A probléma orvoslásában egy másik gyógynövénykeverék is segíthet. Egy üvegbe tegyen 40-40 gramm orbáncfüvet és citromfüvet, 20-20 grammnyi málna-, galagonyal- és mentalevelet, illetve 10-10 gramm golgotavirágot, macskagyökeret, komlóvirágot és levendulavirágot. Minden teakészítésnél csak egy kiskanálnyit használjon az összekevert gyógynövényekből és szintén lefekvés előtt fogyassza.

Lefekvés előtt vehet egy alvást segítő fürdőt is. A fürdővízhez tehet fenyőtűlevelet, komlót, kamillát, levendulát vagy éppen citromfüvet. Ezek a gyógynövények mind-mind biztosítani képesek a nyugodt és zavartalan alvást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Készíthet egy kispárnát is, amelybe gyógynövényeket helyez, hogy az alvása háborítatlan és tényleg békés, problémamentes legyen. A párnába a következő gyógynövényeket rakhatja bele: 40-40 gramm citromfű és somkóró, 10-10 gramm kamillavirág, levendula, narancsvirág és rózsaszirom. Ez a kispárna nem csupán álmot szór majd a szemére, de kellemes illattal lengi be a hálószobát is.

Az illóolajos párologtatás szintén jó ötlet, ha alvászavarban szenvedünk. Milyen illóolajok képesek az álom mezejére varázsolni bennünket? Jó választás lehet a citromfű, a levendula, a római kamilla, a szantálfa, a jázmin vagy éppen a tömjén.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük