Elalvást segítő gyógynövényes teakeverék mozsárban.

Az alvászavar egy komoly probléma, hiszen aki éjszaka nem piheni ki magát, másnap fáradt, frusztrált és nyűgös lesz, nem beszélve arról, hogy álmosan és holtfáradtan a munkánkat sem tudjuk maximálisan ellátni. Az alvási problémáktól azonban meg lehet szabadulni. Elsősorban az életmódunkon szükséges változtatni. A megfelelő alvás gátja lehet a dohányzás, a túl sok kávé vagy az alkoholfogyasztás. Sokat segíthet, ha napközben nem szunyókálunk, hanem alaposan lefárasztjuk magunkat. A rendszeres testmozgás is elősegíti a pihentető alvást. Sok házi praktika és módszer van még, ami segítheti az elalvást. Valaki a lefekvés előtt mézes tejre, mások egy kis olvasásra, megint mások relaxációs zene hallgatására esküsznek. Sokan altatót vagy antidepresszánst szednek a problémájuk orvosolására, míg mások az autogén tréningben látják a megoldás kulcsát. És van egy olyan tábor is, akik a gyógynövények ősi erejében hisznek, és a gyógyfüvektől remélik, hogy az éjszakát háborítatlanul és nyugodtan át tudják aludni. És milyen jól teszik, hiszen ezek a gyógyító növények sok esetben segítenek, így nem kell gyógyszerekhez folyamodnunk, amelyek fizikai és pszichés függőséget okoznak.

Álmatlanságra az egyes gyógynövényekből vagy gyógynövénykeverékekből készített tea is a segítségünkre lehet. Egy befőttesüvegben keverjen el 120 gramm komlót, 40 gramm galagonyavirágot, 20-20 gramm citromfüvet, illetve macskagyökeret. 2 dl vízben főzzön öt percen keresztül egy teáskanálnyi gyógyfűkeveréket, majd hagyja állni húsz percig, ezt követően pedig szűrje le. Lefekvés előtt fél órával fogyassza mézzel ízesítve.

A probléma orvoslásában egy másik gyógynövénykeverék is segíthet. Egy üvegbe tegyen 40-40 gramm orbáncfüvet és citromfüvet, 20-20 grammnyi málna-, galagonyal- és mentalevelet, illetve 10-10 gramm golgotavirágot, macskagyökeret, komlóvirágot és levendulavirágot. Minden teakészítésnél csak egy kiskanálnyit használjon az összekevert gyógynövényekből és szintén lefekvés előtt fogyassza.

Lefekvés előtt vehet egy alvást segítő fürdőt is. A fürdővízhez tehet fenyőtűlevelet, komlót, kamillát, levendulát vagy éppen citromfüvet. Ezek a gyógynövények mind-mind biztosítani képesek a nyugodt és zavartalan alvást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Készíthet egy kispárnát is, amelybe gyógynövényeket helyez, hogy az alvása háborítatlan és tényleg békés, problémamentes legyen. A párnába a következő gyógynövényeket rakhatja bele: 40-40 gramm citromfű és somkóró, 10-10 gramm kamillavirág, levendula, narancsvirág és rózsaszirom. Ez a kispárna nem csupán álmot szór majd a szemére, de kellemes illattal lengi be a hálószobát is.

Az illóolajos párologtatás szintén jó ötlet, ha alvászavarban szenvedünk. Milyen illóolajok képesek az álom mezejére varázsolni bennünket? Jó választás lehet a citromfű, a levendula, a római kamilla, a szantálfa, a jázmin vagy éppen a tömjén.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*