Emésztőenzimek a bélcsatornában.

Kevésbé ismert tény, hogy az emésztőenzimek hiánya miatt egyre több egészségügyi probléma kapcsolható a tápanyag-felszívódáshoz. Az amiláz, a proteáz és a lipáz a három legfontosabb enzim, amelyet a szervezet az ételek megemésztésre használ. Az amiláz segít a szervezetnek a szénhidrátokat egyszerű cukrokká alakítani, a proteáz a fehérjét bontja le, míg a lipáz a zsírbontásban remekel.

Az emésztőenzimeknek az a szerepe, hogy katalizátorként szolgáljanak a testben mutatkozó specifikus életmentő reakciók felgyorsításában. Alapvetően az emésztőenzimek segítenek a nagyobb molekulák könnyebb felszívódású részecskéinek lebontásában.

Az amiláz létfontosságú az emésztési folyamatok szempontjából, hiszen szükség van arra, hogy az étrendben lévő keményítőt feldolgozzák, amelyből az ember glükózt termel, elsődleges cukormolekulát, amelyet a szervezet energiává alakít.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kulcsfontosságú, hogy a szervezet természetes amiláztermelő képességét a megfelelő rágási képességgel kombináljuk. Ez azért fontos, mivel így a testünknek kevesebb dolga van az emésztéssel, így az amiláznak is több ideje lesz az elfogyasztott szénhidrátok feldolgozására. Ez pedig jobb és gyorsabb emésztést generál, ami csakis az egészséget szolgálja.

Az élelmiszer nemcsak táplálékot képes biztosítani, hanem energiát is biztosít napi rendszerességgel. A szervezetben lévő amilázok két cukoregységre, maltózra és izomaltózra bontják a keményítőt, majd más enzimek hidrolizálják a két cukrot az egyedi monoszacharid glükózra. A keményítőben gazdag élelmiszerek közé tartozik a kenyér, a gabonafélék, a tészta, a rizs, a bab, a kukorica, a burgonya, a borsó.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szérum amilázszint a metabolikus rendellenességek – például a cukorbetegség és az anyagcsere-szindróma – fokozott kockázatával jár együtt. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez az emésztőenzim képes fenntartani a normál vércukorszintet, és segít a cukorbetegség tüneteinek kezelésében vagy visszafordításában.

A stressz messze az egyik legrosszabb dolog a világon az egészségre nézve, különösen a krónikus stressz. A kutatások azt mutatják, hogy az amiláz a stressz-szint nagyon hasznos és pontos markere lehet. Az alfa-amiláz érzékeny a pszichoszociális stresszre és nagyon hasznos kiegészítő paraméter lehet a stressz mérésére emberekben.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. köszönöm tartalmas.. fent jelzett emésztő enzim pótolható vagy maga szervezet állítja elő?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*