fbpx

Cukorbetegség és Alzheimer-kór – mi az összefüggés?

Idős férfi egy astalnál fej alakú puzzle-t rak ki, melyből az agy hiányzik.

A kutatások azt mutatják, hogy szoros kapcsolat van a magas vércukorszint és az Alzheimer-kór kialakulása között. A vizsgálatok szerint a cukorban gazdag étrend és a folyamatosan fennálló magas vércukorszint jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét.

A kutatások szerint azok az emberek, akiknek hosszú időn keresztül magas a vércukorszintje, nem biztos, hogy cukorbetegek lesznek, de annál biztosabb, hogy a cukor hatására hanyatlani fognak a kognitív képességeik, ami Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amikor is az immunrendszer tévesen indít támadást a hasnyálmirigysejtek ellen. Ezt a betegséget általában gyermekkorban diagnosztizálják.

A 2-es típusú cukorbetegség a nem megfelelő táplálkozás és az inzulinrezisztencia következtében jön létre és általában felnőttkorban diagnosztizálják. A 2-es típusú cukorbetegség magas kockázati tényezője az Alzheimer-kór kialakulásának. Elmondható, hogy mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind pedig az Alzheimer-kór az egészségtelen táplálkozás, a magas cukortartalmú étrend következménye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A 2-es típusú cukorbetegség azt is jelenti, hogy nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, de a szívbetegségek és a vesebetegségek kialakulásának a kockázata is jelentősen megnő, hiszen a vérben keringő felesleges glükóz zsíros lerakódásokat okoz az artériákban és más erekben, eltömítve azokat és megemelve a vérnyomást.

Az Alzheimer-kórt nem lehet gyógyítani. Vannak ugyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a tüneteket és lassítják a leépülés folyamatát. Természetes módszerekkel is megpróbálkozhatunk, hiszen ezek is segíthetnek a tünetek kifejlődésének lassításában. A rezveratrollal kapcsolatban például nagyon biztatóak a kutatási eredmények. A rezveratrol egy olyan növényi polifenol, amely eredményesen harcol az időskori betegségek kialakulása ellen: javítja a kognitív funkciókat és lassítja az agy öregedését.

A rezveratrollal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segít az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben, amely hatással van mind az Alzheimer-kór, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség elleni kezelésre. A rezveratrol nagy mennyiségben a szőlő héjában, magjában és a vörösborban található meg. Ez utóbbit csak mértékkel fogyasszuk.

 1. Szuhay Péter

  Azt hiszem, az átlag magyar még mindig nem figyel a legegyszerűbb dologra, vagyis, hogy túlsúlyos-e vagy sem. Villamoson utazva elkeserítő, hogy még a csinos fiatal nők több, mint fele is már szemmel láthatóan túlsúlyos. Ha minden héten egyszer reggeli előtt rállnánk a mérlegre, előrébb tartanánk. Én magam a jó tartomány veszélyes vége felé vagyok a 25-ös BMI-vel, de nem akarom elérni a 26-ot és teszek is ellene.

  1. Csákány Éva

   Nem kellene minden túlsúlyos embert egy kalap alá venni. Nem mindenki a sok evéstől, lustaságtól kövér, vannak betegségek, melyek kiváltják (ilyenek: a hormonok, a pajzsmirigy nem megfelelő működése, a felszívódási zavarok, diabétesz, stb.).
   Sajnos a jelenlegi orvostudomány és az ezekre szakosodott orvosok többsége nincs
   tisztában ezek kezelésére. Nem mindig az embereket kell hibáztatni, ha az orvos nem tudja kezelni, beállítani a pajzsmirigy működést, akkor a beteg hogyan lenne képes.
   De van olyan is, hogy ha a beteg észrevételt tesz, hogy mit olvasott, milyen gyógyszerrel, mennyi mennyiségben kellene rend behozni a problémát, akkor gúnyosan megjegyzi az orvos, hogy “ki maga, orvos”?
   Bocs, hogy ezt leírtam, de sajnos itt van a probléma elásva.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük