fbpx

D3-vitamin-hiány – tanulmányok támasztják alá a kihatásait

Havas faágak fölött szikrázó napsütés.

Néhány – manapság szélesen elterjedt – betegség gyógyításának kulcsa egyszerűen az lehetne, ha az annyira fontos D3-hormon alapvető hiányát megszüntetnénk. Ezt a hormont normál esetben a szervezet maga termeli kielégítő mennyiségben. Minden, amire ehhez szüksége van, a bőrt ért megfelelő napsugárzás. Egy rendkívül komplex folyamat során aztán a szervezet a napfényt D-vitaminná alakítja át. E fontos hormon hiánya negatív kihatással van az egészségre. Több betegség kialakulását is összefüggésbe hozták a D3-vitamin krónikus hiányával.

A D3-vitamin-hiány számos betegséghez vezet

Az intracelluláris folyamatok optimális szabályozásához szinte minden testi sejtnek szüksége van D-vitaminra, ezért ez a hormon számos feladatot lát el a szervezetben. Funkcióinak sokfélesége ugyanakkor azt is jelenti, hogy a D-vitamin-hiány a legkülönbözőbb egészségügyi problémákhoz vezethet.

A napkrém megakadályozza a D-vitamin-termelést

A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy ma egyre többen vannak, akik alig tartózkodnak a szabadban, és ha igen, akkor a bőrt napkrémekkel „védik”, így a fontos UVB-sugarak egyáltalán nem kerülhetnek a bőrre. Hogy még egyszer tisztázzuk a megfelelő napsugárzás szükségességét, az alábbi betegségeken mutatjuk be a D3-vitamin-hiány lehetséges súlyos következményeit.

Influenza

Közismert, hogy az emberek elsősorban télen betegednek meg influenzában. Ez a betegség az immunrendszer gyenge védekezőképességén alapszik az influenzavírusokkal szemben. A nyári hónapokban ellenben kevesen betegednek meg influenzában, mert az elegendő rendelkezésre álló napfény (D-vitamin) erősíti az immunrendszert. Több tanulmány is egyértelműen igazolja, hogy az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezők lényegesen gyakrabban influenzásak, mint a normál értékekkel rendelkezők.

Asztma

Még ha nem is tisztázott teljesen, hogy mely kiváltó okok felelősek az asztmatikus megbetegedésekért, a legújabb kutatások arra utalnak, hogy a D-vitamin-hiány legalábbis nagyon jelentős tényező ennek a betegségnek a kialakulásában. Gyerekeknél egyértelműen kimutatták, hogy a kielégítő D-vitamin mind a betegség súlyossági fokát, mind a fellépő asztmás tünetek gyakoriságát csökkenteni tudta.

Magas vérnyomás

Egy tanulmány szerint a magas vérnyomás javult azoknál a betegeknél, akiknél a vér D-vitamin-értékét emelték. Minél magasabb volt a D-vitamin-szint, annál alacsonyabb lett a vérnyomás.

Cukorbetegség

A tudósok megállapították, hogy ha a vérkeringésben elegendő mennyiségben van jelen a D-vitamin, csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója. Az nem játszott szerepet, hogy a D-vitamin-termelést a napfény indította be, vagy étrend-kiegészítő formájában juttatták a szervezetbe.

Daganat

Legyen szó mell-, prosztata-, méh-, vastagbél-, nyelőcső-, gyomor-, petefészek-, hasnyálmirigy- vagy veserákról, vizsgálatok szerint az összes megnevezett daganatfajta elsősorban azoknál fordul elő, akik alacsony D-vitamin-értékeket tudnak felmutatni. Ugyanakkor az optimális D-vitamin-értékekkel rendelkezőknél lényegesen alacsonyabb a rizikója a daganatos megbetegedéseknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tippek a D-vitamin-ellátáshoz

A tengernél vagy a hegyekben töltött nyaralás során természetesen nagyon kell figyelni arra, hogy a nap ne égesse meg a bőrünket. Különösen a világos bőrűek vannak veszélyeztetve. Ennek a bőrtípusnak elegendő egy rövid (kb. 10 perc) napon tartózkodás, hogy serkentődjön a D-vitamin-termelés. Ezután a megfelelő fényvédő faktorral ellátott napvédő krémet kell használni. Minden más bőrtípusú ember hosszabban is (kb. 30-45 perc) tartózkodhat a napon védelem nélkül. Ezután azonban mindenképp krémezzük be magunkat. A déli órákban kerülni kell a napot. Ha valamiért nem lehetséges a D-vitamin-szintet a napfényen keresztül optimálni, ajánlatos a D3-vitamint naponta szedni étrend-kiegészítő formájában.

 1. deme marion

  ..és a mellékhatásai,a D 3 vitaminnak? MondjukMagnéziumot, Savlakötöt szedekA Magnéziumot vízhajtó használata miatt Savlekötőt szteroid szedése miatt . Továbbá honnan tudjam, hogy érzékenyvagyok-e a kolekalciferolra.
  szívritmus zavarra is szedek gyógyszert sőt magas vérnyomásra is.
  Most akkor oszteoporózis miatt leszek beteg,vagy pl vesekő vagy allergia miatt.
  Az orvosom tudja ezeket mégis felírta a D3 vitamint. most szabad szedni vagy sem. ?
  Megválaszolná egy kompetens személy? Ha kérhetem? Köszönöm!

 2. deme marion

  Jaj ! Amúgy polyallergiám van. csak mellékesen megjegyzem ,hogy nem egy alkalommal írtak már ki olyan gyógyszert 3-4-6 ezer forintokért amit azután nem szedhettem pl gégeeödémát okoztak ilyenkor mi a teendő? Már nem az eödémára gondolok ,sajnos ebben már rutinom van mit kell tenni,/Ha meg nem fulladok./A gyógyszertárak nem veszik vissza az origi gyógszereket sem. Mert ugye ki kell váltanom ahhoz hogy a tájékoztatót elolvassam . vagy miért nem árulnak 5 szemes kis kiszerelésben nem horrror áron.Próba csomagot!!!! Üdvözlettel: Marion

  1. Kedves Marion,
   Irásából kitűnik, hogy jó pár féle gyógyszert szed, különféle betegségekre (tünetekre). Nem hinném, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha mindenképpen mindent pirulákkal szeretne megoldani. Néhány tanács, ami segíthet megoldani a problémáit: Csökkentse le a szénhidrátbevitelt, és itt elsősorban a magas glikémiás indexű (GI) szénhidrátokra gondolok. Egy hónapig próbálja ki a glutén és laktóz mentes ételek fogyasztását. Ne használjon napraforgóolajat és margarint. Egyen sok zöldséget (hüvelyeseket és magas keményítőtartalmúakat nem ajánlom). Gyümölcsöt délben és uzsonnára alkalmanként egy-egy almának megfelelő adagban. Töltsön minél több időt a szabadban, ha nem akar, vagy nem tud futni, kerékpározni, 30-40 perc gyorsabb üzemű séta is csodákat tesz. Ha emeleten lakik, és nem siet, menjen lépcsőn. Ha tömegközlekedéssel utazik, száljon le egy megállóval előbb. Ezek a dolgok, nem bonyolultak, csak rá kell szánnunk magunkat. A D3 vitamin pótlással kapcsolatban. Sajnos kevés időt töltünk a szabadban, csak töredékét annak, mint akár 50-100 évvel korábban. A D3 vitaminra viszont szükségünk van, minden olyan belső folyamathoz, melyek Önnél a leírtakban tapasztalható szindrómák elkerülése végett. Ha természetes úton nem tudjuk a szintetizálását boztosítani, akkor pótolni kell. Én a téli hónapokban 10.000 NE egységet fogyasztok naponta. Próbálja ki, a laírtakat, talán az összes korábban szedett gyógyszert elhagyhatja, persze ezt folyamatosan, és egyeztetve az orvosával. Sok sikert kívánok

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük