fbpx

Edzés és cukorbetegség

Egy rózsaszín hátterű asztalon egy pár szürke edzőcipő, alma, ivóvíz, vércukorszintmérő és inzulinadagoló.

Sajnos sokan gondolják úgy, amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak náluk, hogy a jövőben nem szabad semmit sem sportolniuk, pedig ez egyáltalán nincs így. Azok, akik diabéteszben szenvednek és rendszeresen tornáznak, jót tesznek az egészségükkel, hiszen a mozgás szabályozza a vércukorszintet és a keringésnek is jót tesz. Ez utóbbi nagyon lényeges ebben az esetben, hiszen a cukorbetegség károsítja az érrendszert, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a védelmére.

A cikkben néhány fontos szempontra hívjuk fel a figyelmet. Elsősorban azokhoz a személyekhez szólunk, akik ebben a krónikus betegségben szenvednek és a jövőben szeretnének mozogni, sportolni, aktív életet élni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nemcsak edzés előtt, hanem utána is fontos a vércukorszintet ellenőrizni. Mivel az edzés során az izmokat erősítjük, közben felhasználódik a véráramból a glükóz, így az edzés végére jelentősen lecsökkenhet a szervezetben a vércukorszint, ami akár rosszullétet is eredményezhet, ezért érdemes mindig ellenőrizni.

Legyen mindenre felkészült. A cukorbeteg személyek nagyon jól tudják, hogy otthonról soha nem szabad elindulni magas szénhidráttartalmú táplálék, folyadék, inzulin és gyógyszerek nélkül. Még akkor sem, ha csak a közeli parkba megy futni, hiszen váratlanul rosszul érezheti magát, és bármikor szükség lehet gyógyszerre, egy korty vízre vagy egy-egy müzliszeletre.

Az is jó, ha olyan karkötőt visel, amely mutatja, hogy Ön cukorbeteg, mert így egy esetleges rosszullét esetén könnyedén és gyorsan jöhet a segítség.

Figyelnie kell az edzés előtti, közbeni és utáni feladatokra is. Azok akik cukorbetegségben szenvednek és inzulint is használnak, nagyon fontos, hogy mindig pontosan betartsák a kezelőorvosuk javaslatait és tanácsait.

Jó ötlet, ha nemcsak edzés előtt, hanem edzés után is megmérik a vércukorszintjüket. Amennyiben szükség van rá, edzés előtt egyen valamit, hiszen nagyon fontos, hogy a mozgás sokkal jobb lelki és testi állapotot, és ne egy kellemetlen helyzetet eredményezzen.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.