fbpx

Egészségi problémák idősebb korban

Idős férfi támaszkodik a járóbotjára.

Ahogy idősebbek leszünk, óhatatlanul is szembe kell néznünk néhány egészségi problémával. Ez még akkor is előfordulhat, ha egyébként odafigyelünk az egészségünkre. A cikkben most ezeket az egészségi gondokat vesszük górcső alá és mutatjuk, hogy mi mindent tehetünk ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében.

Az egyik betegség, amely az idősebb embereket érinti nem más, mint a szürkehályog. A szürkehályog homályos látást és kettős látást is eredményezhet. A tünetei közé tartozik a szemfájdalom, a fejfájás, a hányinger. Ha nem kezelik, akár vakságot is okozhat. Megelőzésében segítségünkre lehet az évenkénti szűrővizsgálat. Ha nem is előzhetjük meg, de korán diagnosztizálják nálunk ezt a betegséget, a kezelés is hamar elkezdődhet, így nem kell látásvesztéssel számolnunk.

Az idősek körében gyakori probléma még a magas vérnyomás, amelyet egyes betegségek csak tovább fokoznak, ilyen például a cukorbetegség vagy az elhízás. Sajnos a magas vérnyomásnak nagy szerepe van a stroke és a szívroham kialakulásában is. Az egészséges életmóddal megelőzhetjük a magas vérnyomás kialakulását. Ezen felül jól jöhet egy otthoni vérnyomásmérő, mert így időben elkezdődhet a kezelés, ha kiderül, hogy magasvérnyomás-betegségünk van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat idősebb korban. Korai tünetei közé tartozik a gyakori vizelés és a szomjúságérzés. Emellett megjelenhet a fokozott éhség, a fáradtság, a homályos látás, valamint a lassabban gyógyuló sebek és a gyakori fertőzések. A cukorbetegségre általában csak a laborvizsgálatok derítenek fényt, így érdemes legalább évente egy alkalommal nagylabort kérni a háziorvostól.

A halláskárosodás is sok idős ember életét keseríti meg. Ha ilyen problémával küzd, mindenképpen érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt, hiszen ma már remek hallókészülékek vannak a piacon, amelyek viselését egyáltalán nem kell szégyellni.

A csontritkulás is sok idős embert érint. Kialakulhat az izmok és csontok fájdalma. A csontok gyengévé, törékennyé válnak és hajlamosak lesznek a törésre. Érdemes rendszeresen részt venni csontsűrűség-vizsgálaton, mert ha gond van, a megfelelő terápiával, kiegészítőkkel, tápanyagokkal megelőzhetjük a csigolya- vagy a combnyaktörést is.

  1. Varga Zoltánné

    Üdvözlöm. Tisztelettel kérem, milyen terméket, vagy gyümölcsöt ajánl, fülzúgás csökkentésére. Köszönöm.

  2. Kertész Éva

    Udv! 63 éves vagyok, de a mamografian kívül még soha semmilyen szűrő vizsgalatra nem kaptam behivott! Ha megkerdezem a haziorvost a szuresekrol, valasza, nem kellenek ezek maganak!!!! Akkor a nyugdijbol maszek alapon kell elvegeztetni?????

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük