fbpx

Egészségvédelem 50 éves kor után

Középkorú vörös hajú hölgy otthon a kanapéján ül és mosolyog.

Úgy tartják, hogy a mai ötvenes nők olyanok, mint néhány évtizeddel korábban a harmincas éveikben járó hölgyek, hiszen ha ma egy nő betöltötte az ötvenedik életévét, még lehet olyan jó formában, örvendhet olyan jó lelki és fizikai egészségnek, mint egy harmincéves nő. Manapság egy középkorú nő még aktívan dolgozik, sokan egészségtudatosan élnek, így a 21. század női nagyon sokat tesznek a testi és a lelki egészségük megőrzése érdekében.

De milyen lépésekre van szüksége ahhoz, hogy valóban úgy nézzen ki és úgy is érezze magát, mint egy harmincéves nő? A cikkben erre adjuk meg a válaszokat.

Az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a rendszeres testmozgás, hiszen erre szükségünk van a testi, a lelki, a szellemi és a mentális egészség fenntartásához. Az edzés előtt nem szabad elfeledkezni a bemelegítésről és edzés után a nyújtásról. Ezen kívül nagyon lényeges az erősítő edzés is, hiszen ez tartja karban az izomtömeget, továbbá segít megőrizni a csonttömeget és csontsűrűséget is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza szakasza vízválasztó a hölgyek életében. Szakemberek szerint a menopauza első öt évében a hölgyek elveszíthetik a csonttömegük mintegy tíz százalékát. Néhány életmódbeli változással azonban csökkenthető a csontritkulás kialakulásának kockázata. Leginkább az alkoholfogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával, illetve a koffein túlzott bevitelének elkerülésével érhetünk el sikereket.

Ebben az életkorban nagyon lényeges az elme karbantartása is. Fontos, hogy az 50. életévüket betöltött nők szellemileg stimuláló tevékenységeket is végezzenek, hiszen ez segíti az agysejtek közötti kommunikációt és javíthatja a mentális funkciókat.

A jógának is sok pozitív hatását kimutatták már, hiszen csökkenti a stresszhormonok szintjét és minimalizálja a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázatát.

A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni vagy késleltetni a krónikus betegségek kialakulását is, leginkább a szívbetegség, a cukorbetegség, a csontritkulás vagy éppen az elhízás esélyét csökkentheti.

A változatos, egészséges táplálkozás elengedhetetlen az egészséghez és a betegségek elkerüléséhez. A csontritkulás megelőzése érdekében pedig különösen oda kell figyelni a K2- és a D3-vitamin, illetve a magnézium és a kalcium bevitelére.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük