fbpx

Egy esszenciális nyomelem a szervezet méregtelenítésében: vanádium

Egy csomag friss petrezselyem egy vastag vágódeszkán aprításra várva.

A vanádiumról a kezdeti kutatások alapján azt állapították meg, hogy mérgező, de a későbbi vizsgálatok alapján mégis úgy vélekedtek vele kapcsolatban, hogy igenis szüksége van rá az emberi szervezetnek. Habár a szükségessége mellett nem jegyeztek le semmilyen betegséget a hiányával kapcsolatosan. De ha valaki krónikus betegségben szenved, akkor csak és kizárólag orvosa beleegyezésével szedjen vanádiumot. A vanádiumot már a 19. században felfedezték, de igazából csak az 1980-as években figyeltek fel rá, amikor egy állatkísérlet során felfedezték inzulinutánzó hatását.

Ez a nyomelem elsősorban a szervezet anyacseréjében és a méregtelenítésében játszik szerepet. Szabályozza a vércukorszintet és részt vesz az inzulintermelésben. Képes csökkenteni a májban termelődő koleszterin mennyiségét, így előzve meg a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A csontok és fogak fejlődésében is aktívan részt vesz, és megakadályozza a fogszuvasodást. Egyes vélekedések szerint védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is, illetve izomtömeget is lehet a segítségével növelni, de ezekről nincsenek egységes és határozott megállapítások. Elősegíti a mangán felszívódását. Az emberi szervezetben főként a csontok, a máj, a tüdő és a vese tárolja. Csak nagyon minimális, körülbelül 5% a felszívódási arányszáma, de a szervezetben jelen lévő króm nagymértékben lecsökkentheti ezt az 5%-os arányt is.

A kutatások ez idáig nem derítettek fényt arra, hogy bármiféle tünet is fellépne embereknél, ha nincs elegendő vanádium a szervezetben. Egyes állatkísérletek viszont azt igazolták, hogy hiánya gátat szab a növekedésnek, és a csontok deformációját is okozhatja, ha nincs elegendő vanádium a szervezetben. A túl sok vanádium azonban már okozhat különféle szimptómákat. Ezek a következők: emésztő szervrendszeri megbetegedések, hányás, hasmenés, gyulladás a kötőhártyán, depresszió és más lelki megbetegedések.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vanádium természetes forrásai: olajos magvak, gabonafélék, tengeri herkentyűk, gombák, petrezselyem, borok és gyümölcslevek.

A vanádium szedése nem javasolt állapotos és szoptatós anyáknak, gyermekeknek, vese- és májbetegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek vagy más szénhidrát-anyagcserezavarokban szenvedőknek. Azoknak a személyeknek sem javasolt vanádiumot szedniük, akiket véralvadásgátló készítmények szedésére kötelezett szakorvosuk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük