fbpx

Egy különleges gyógynövény: kava kava

Kava kava, azaz Piper methysticum.

A kava kava (Piper methysticum) őshazája a Csendes-óceán partvidékén található. Ez a növény a fekete bors közeli rokona, hiszen csakúgy, mint a fekete bors, a kava kava is a borsfélék családjának egyik tagja. Az íze is hasonlít a fekete bors ízvilágához, ugyanis keserű, aromás és nagyon csípős zamata van. A növény hatóanyagokban gazdag, elsősorban a kavain- és a methysticintartalma kiemelkedő.

Polinéziában a vallásban is kiemelkedő szerepe van ennek a növénynek, maga a szó polinéziai nyelven azt jelenti, hogy kellemetlen íz. A Polinéziában élő népek meglehetősen sok betegségre használják ezt az érdekes nevű, gyógynövényként is funkcionáló borsfélét. Ettől a növénytől remélik, hogy az alvászavarban szenvedő emberek problémája megszűnik, de az idegek megnyugtatására is alkalmazzák. Gyógyítanak vele gyomor- és bélpanaszokat, húgyúti betegségeket és bőrgombásodást. Alkalmazzák a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítésére, pszichés hangulatingadozásra, szorongásra és reumára. Ettől a növénytől remélik, hogy a fogyókúra sikeres lesz, de ezzel a növénnyel kezelnek olyan komoly betegséget is, mint például a szifilisz.

A Csendes-óceáni szigeteken élők ebből a növényből előszeretettel készítenek teát, amelynek fogyasztását követően körülbelül egy óra múlva lehet megtapasztalni nyugtató hatását. De a főzet nem csupán az idegeket nyugtatja le, hanem a fogyasztót euforikus állapotba sodorja, majd kis idő elteltével álmosságot idéz elő. A teát azért is kedvelik ezeken a területeken, mert az egész testet és lelket ellazítja. A relaxációt biztosítják ezzel a saját maguk számára, viszont meglátásuk szerint sem másnaposságot, sem függőséget nem okoz ez a gyógynövény. Viszont csak akkor nem alakít ki a kava kava függőséget, ha nem viszik túlzásba a fogyasztását, éppen ezért hetente csak egyszer javasolják a tea kortyolgatását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény gyökértörzséből készítenek gyógyászati készítményeket, habár egyes országokban betiltották a forgalmazását. Talán azért, mert a kava kava fogyasztásának mellékhatásai is vannak. Az egyik ilyen mellékhatás a máj károsodása, de ez tudományosan nem bizonyított és nem megalapozott. Ennek ellenére vannak olyan állapotok és betegségek, amelyek mellett nem javasolt a kava kavából készült készítmények fogyasztása. Tartózkodniuk kell ettől a gyógynövénytől az állapotos hölgyeknek, a szoptató kismamáknak, a krónikus májbetegségben szenvedőknek. Aki valamilyen pszichés betegségre szakorvos által javasolt gyógyszereket szed, szintén mellőzze a kava kava fogyasztását.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.