Vese sematikus ábrázolása az artériás és a vénás érrendszerrel.

Hazánkban csak nagyon kevés alkalommal diagnosztizálják ezt a furcsa nevű betegséget. Általában a 20 és 30 év közötti férfiak vagy a 60 és 70 közötti nők szenvednek benne. Míg az előbbieknél általában a tüdővérzés jelenik meg tünetként, addig az utóbbiaknál leggyakrabban a vese betegszik meg. Ez egy autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a beteg szervezetében a tüdő aprócska léghólyagjai, hajszálerei és a vese szűrőrendszerének egyes alkotórészei ellen antitestek termelődnek. Ennek hatására az emberi szervezetben olyan fokú gyulladás keletkezik, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy ez a két létfontosságú szerv – a vese és a tüdő – megfelelő módon funkcionáljon.

A Goodpasture-szindróma tünetei: vesepanaszok, vérköpés, magas vérnyomás, légszomj, légzési elégtelenség, hőemelkedés, láz, ízületi fájdalom, vérvizelés, mellkasi fájdalom, étvágytalanság, gyengeség, fogyás, orrváladékozás, köhögés, hányás, hányinger. Ödéma is jelentkezhet, elsősorban a csuklón, az ujjakon és a szem körüli részeken.

A tünetekkel egyetemben akár veseelégtelenség is kialakulhat a vesegyulladás következtében. A tüdőn beszűrődések keletkeznek. A tüdővérzés is igen gyakran kialakul ennél a betegségnél, amely a páciens életét is nagymértékben veszélyezteti. De előfordul, hogy vért ugyan nem köp a beteg, de kóros vérszegénység jelentkezik nála. A betegség kísérő tüneteként a máj és a lép is jelentősen megnagyobbodhat.

Amennyiben nem ismerik fel idejében a betegséget, az a beteg halálát is okozhatja. A kezelés során a beteg immunrendszerének aktivitását csökkentik. De előfordul, hogy a betegnél úgynevezett plazmaferezist végeznek, melynek lényege, hogy a beteg vérének egy részéből eltávolítják a káros ellenanyagokat, majd a kiszűrt vért visszajuttatják a beteg vérkeringésébe. Ezzel a kezelési technikával próbálják megakadályozni, hogy akár a tüdő, akár a vese visszafordíthatatlan károsodást szenvedjen. A terápia azonban nem mindig hozza meg a várva várt eredményt. Előfordulhat, hogy a pácienst egy rövid ideig gépek segítségével lélegeztetik, de szükség lehet vérátömlesztésre, illetve a vese teljes fokú károsodása esetén művesekezelésre vagy vesetranszplantációra is szorulhat a beteg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valaki átesett ezen a betegségen, akkor a jövőben fokozottabban ügyelnie szükséges az egészségére. Feltétlenül abba kell hagynia a dohányzást és vigyáznia kell, hogy meg ne fázzon, mert mind a cigarettázás, mind a légúti fertőzések elősegítik a tüdővérzés kiújulását.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Bagladi Margit

    Nagyon jónak találom,ezeket a gyógyteákat,párat kipróbáltam,iszom őket jobb a közérzetem,felfrissültnek érzem magam.gránátalmát,birsalmalekvárt is szeretem,finom izletes gyümülcsök,hiszek ezekben a teákban és a gyümölcsök gyógyitásábam,egészségesebbnek találom őket mint a gyógyszer szedést.üdv:köszönöm.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*