fbpx

Egy ősi gyógynövény és karácsonyi dekoráció: fehér fagyöngy

Mennyezetre függesztett fagyöngycsokor csíkos szalaggal díszítve.

A fehér fagyöngy egy örökzöld, élősködő növény. Bogyótermése van, amely fehér színű, ragacsos nedvet bocsájt ki magából és emberi fogyasztásra alkalmatlan. Karácsonykor sokan díszítik a lakást fagyönggyel, mivel nemcsak mutatós dekoráció, de a monda szerint szerencsét, békét és harmóniát is hoz az otthonokba. Amerikai filmekben gyakran láthatjuk, hogy a szerelmespárok a fagyöngy alatt csókolóznak. E babona szerint ugyanis szerelmük örökéletű lesz. Természetesen nemcsak karácsonyi dekorációként használhatjuk ezt a gyógynövényt és nemcsak abban reménykedhetünk, hogy a csodatévő növény alatt váltott csók a kedvesünket mindörökké hű társunkká teszi, hanem gyógyító hatásait is kiélvezhetjük. Egy római természettudós szerint a fagyöngy mindent gyógyít. Persze ez nincs így, de azért sok betegségre valóban gyógyír lehet.

Gyógyászati célokra a növény ágvégeit és leveleit hasznosítják. Erősíti a szívet, és az ingadozó vérnyomást is képes beállítani. Serkenti a szívműködést és csökkenti a pulzusszámot. Csökkenti a szédülést és a vér cukorszintjét, javítja a koncentrációs képességet, illetve az immunrendszer működését. Csillapítja a görcsös fájdalmat, így alkalmazható menstruációs görcsök esetén is. Erősíti a méh izomzatát és a fogamzást is elősegíti. Jó szolgálatot tehet érelmeszesedés vagy hormonproblémák esetén. Segítséget nyújthat köhögéskor és orrvérzéskor egyaránt.

A gyógynövényből készíthet teát. Egy teáskanálnyi fagyöngyöt áztasson hideg vízben legalább fél napon keresztül, majd melegítse meg és szűrje le. Ízesíteni lehet ugyan, de a legjobb ízesítés nélkül fogyasztani. Aki érelmeszesedéssel vagy magas vérnyomással küzd, éhgyomorra igyon belőle egyetlen csészényit, szívbetegeknek mindössze hetente 1-2 csészényi javasolt, és aki az immunrendszerét szeretné megerősíteni, elegendő ebből a gyógynövényből havonta 2-3 csészényit meginni.

Csak fagyöngy felhasználásával készíthetünk karácsonyi díszt az asztalra vagy a bejárati ajtóra, de dekorálhatjuk vele az adventi koszorút is és egy csokornyit még a mennyezetre is erősíthetünk. Az egyik ilyen díszítő elem elkészítéséhez néhány talpas pohárra, némi tujaágra, fagyöngyre, lakkra és pár darab gyertyára lesz szükség. A dísz elkészítése nagyon egyszerű. Vágjon le a tujaágról akkora darabokat, amelyek beleférnek a talpas pohárba, de nem lógnak ki belőle. Mindegyik ágról vágja le a szárait, hogy az ágak kényelmesen belesimuljanak a pohárba. Mielőtt a poharakba körbe-körbe elhelyezi és eligazgatja a kicsi ágacskákat, fújja le azokat lakkal, hogy tartósan megmaradjanak az ünnepre. Majd helyezzen minden ily módon előkészített pohárba egy-egy gyertyát. A szín tetszőleges. Végül minden gyertya mellé rakjon egy-egy fagyöngyöt szárastól. Mivel a fagyöngy bogyói fehérek, ezért érdemes színes gyertya mellett dönteni. Az ünnepi asztalt ez az egyszerű dísz is nagyszerűen fel tudja dobni.

A következő dekorációhoz kisebb méretű poharakra, fakéregre, aranyszínű zsinegre, tobozra, tujaágakra vagy fenyőágakra lesz szükség. A poharakat rakja körbe azonos méretű fakéreggel, majd kösse a pohárhoz az aranyszínű zsineggel. Majd bélelje ki a poharakat az ágakkal, középre pedig helyezzen tobozt, amit előzőleg be lehet fújni műhóval. Műhavat házilag is lehet készíteni szódabikarbónából. Adjon egy félpohárnyi szódabikarbónához egy kevéske vizet, hogy darabos, széteső állaga legyen. Ezt szórja a fenyőtobozra, de minden olyan díszre hullajthat belőle, amit ily módon szeretne díszíteni. Amennyiben kicsi poharakat használt, úgy hármat egybe is lehet fogni és ezeket összekötözni. Az ünnepi asztalon mindenki tányérja mellé helyezhet egy-egy ilyen fakérges díszt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nappali asztalkát is ünnepélyessé lehet varázsolni egy nagyon szerény karácsonyi dísszel. Helyezzen egy lapos üvegtálra annyiféle termést, amennyit csak tud. Ez lehet toboz, dió, mogyoró, szárított narancs és citromkarikák, csipkebogyó, gesztenye vagy éppen fagyöngy. Ezeket is lefújhatja lakkal, hogy tovább tartsanak. A tál közepére állítson egy vastagabb színes gyertyát, és ezzel el is készült ez a puritán, mindenféle hivalkodástól mentes asztali díszítés.

Nem szükséges több ezer forintot karácsonyi díszekre és dekorációkra költeni, amikor ezeket mi magunk is elkészíthetjük. A természet rengeteg kinccsel megajándékoz bennünket – miért is ne élnénk vele? Háromszor is örömet élhetünk át, ha mi magunk készítünk karácsonyi díszeket. Először amikor a természetben termések után kutatunk, másodszor amikor a dekorációk előállításával foglalatoskodunk, harmadszor pedig amikor bezsebeljük családtagjainktól a miattuk kapott dicsérő és elismerő szavakat.

  1. Pingback: Egy ősi gyógynövény és karácsonyi dekoráció: fehér fagyöngy | Diabetika.info

  2. Pingback: Tegyél te is az ajtódra, a legendás karácsonyi szerencsehozó gyógynövényből! | Diabetika.info

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük