Kerti katicavirág (Nigella sativa) kék virága.

A kerti katicavirágot (Nigella sativa) először Afrikában és Ázsiában kezdték el termeszteni, majd aztán Európában is meghonosodott. A boglárkafélék családjának tagja júniustól egészen szeptemberig örvendeztet meg bennünket különleges és szépséges virágzatával. A virágok fehér vagy kék színűek, többszörösen szárnyalt levelei elágazók. Egyiptomban a fekete kömény elnevezést kapta meg ez a gyógynövényként is funkcionáló gyógynövény, hiszen különféle kenyérféléket és péksüteményeket fűszereznek meg ezzel a fűszernövénnyel.

A növény 20-40 centiméter magasra nő meg. Szórt állású levelei két-, háromszorosan szeldeltek, szálasak és fonalasak. Az oldalhajtások csúcsán elhelyezkedő virágok takarólevelei kékes vagy fehér színűek. Termőlevelei a közepükig szorosan össze vannak nőve egymással. Az összenőtt tüszőtermésekben számos, enyhén lapított, ovális, sűrűn barázdált, fekete mag található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyászati szempontból a gyógynövény apró, fekete magjait kell megemlíteni, amelyek értékes olajat tartalmaznak.

A gyógynövény hatékonyan képes orvosolni az emésztési panaszokat, mint például a puffadást, de májbántalmakra is javasolható a népi gyógyászat szerint.

A kerti katicavirágot Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában és Közép-Európában termesztik leginkább. Egy nagyon régi kultúrnövényről van szó, hiszen már az ókorban is termesztették elősorban fűszerként, de előszeretettel alkalmazták gyógyszerként is.

A gyógynövény egyéb elnevezései: termesztett katicavirág, szőrös kandilla, fekete kömény, termesztett vagy kerti kandilla és fekete hagymamag.

A magoknak enyhe hagymaíze van. Ha a magokat megtörjük, akkor szurokfűre, illetve borsra emlékeztető illatot érezhetünk. A gyógynövényt elsősorban az arab, a török és az indiai konyha használja. Keleten a kenyerek, illetve a sütemények tetejét szórják meg a magokkal.

A gyógynövény hatóanyaga a zsíros olaj, amely kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Régebben a vese, a máj és a légzőrendszer betegségeit kezelték vele, de használták a keringési és az immunrendszer megerősítésére is. A gyógynövényt gyulladáscsökkentőként, érzéstelenítőként és antiallergénként is alkalmazták. Közép-Európában a népi gyógyászatban felfúvódás ellen és a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására használták.

Manapság a fekete köményből sajtolt olajat étrend-kiegészítőként árusítják kapszulás kiszerelésben, azonban a széles körű gyógyhatásáról szóló hírek nagyon ellentmondásosak. Egyesek szerint még az autoimmun betegséget is gyógyítja, míg más hozzáértők szerint ennek nincs valóságalapja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*