fbpx

Együtt veszélyesek – cukorbetegség és dohányzás

Fekete háttér előtt égő cigarettát kínáló kéz, melyet egy másik kéz elhárít.

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely sok szervet érint. Ha nem figyelünk oda, ha nem tartjuk be az orvosi utasításokat, akkor sokféle szövődménnyel kell számolnunk. Ilyen lehet a vakság, az érrendszeri betegség és a veseelégtelenség.

Ha valaki megtudja, hogy cukorbetegségben szenved és dohányzik, első lépésként minden esetben a dohányzásról kell leszoknia, mert ezek a szövődmények nagy valószínűséggel megjelennek, de ha valaki nem dohányzik és odafigyel önmagára, az egészségére, akkor a cukorbetegség szövődményei el is kerülhetik.

A cukorbetegség és a dohányzás nem fér meg együtt, hiszen ez a káros szenvedély felerősítheti a cukorbetegség tüneteit amellett, hogy a szövődmények kialakulásának is kedvez. A dohányzás nemcsak a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását segíti elő, de alapvetően aktívan hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Hogyan és miért?

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányzás úgy növeli meg a cukorbetegség kockázatát, hogy fokozza a gyulladási szintet a szervezetben, emellett az oxidatív stressz szintjét is megemeli. A dohányzás hozzájárul a hasi zsír felhalmozódásához, amely önmagában is kockázati tényezője a cukorbetegségnek. A dohányosok szervezetében viszonylag nagy koncentrációban található meg a kortizol nevű hormon, amely ugyancsak növeli a vércukorszintet.

A magas vércukorszint kialakulásában az egyik főbűnös nem más, mint a nikotin, amely megemeli a vércukorszintet, nem beszélve arról, hogy jelentősen megnöveli a stroke és a szívroham kialakulásának a kockázatát is. Mindemellett megnő a vesekárosodás és az idegkárosodás kialakulásának a veszélye, illetve megemelkedik a lábfertőzések esélye is.

Amennyiben egy cukorbeteg személy dohányzik, háromszor nagyobb az esélye, hogy szívbetegségben fog szenvedni, mint az a cukorbeteg személy, aki nem dohányzik.

Az egészséges életmód nagyon sokat segít abban, hogy a cukorbeteg személynek ne kelljen a szövődmények miatt aggódnia. Nagyon lényeges lépés a dohányzásról való leszokás, hiszen nemcsak a cukorbetegséggel, hanem a dohányzással kapcsolatos rövid és hosszú távú szövődmények kockázata csökken le jelentősen. Már csak emiatt is megéri minél hamarabb megszabadulni a dohányzástól.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A dolgok gyermekkorban dőlnek el. Aki gyermekként szüleit dohányozni látja és hozzászokik az illathoz, nagyobb veszélyben van. A legszebb az lenne, ha az apa a gyermek várás idején leszokna, de ez nagyon nehéz. Apám és egyik kolegám példája segíthet: egy légutakat érintő, kicsit súlyosabb betegség (tüdőgyulladás, hörghurut) apropó lehet a sikeres leszokásra. A lassan, alattomosan kialakuló kettes típusú cukorbetegség ellen a negyven éves kor után fenntartott sportos életmód lehet egyfajta védelem. Sokkal keményebben kellene súlykolni a tömegtájékoztatásban, hogy a túlsúly öl! “Ha szeretne tíz nyugdíjas évet, tartsa testtömegindexét 27 alatt!”

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.