fbpx

Érelmeszesedés elleni gyógynövények- fokhagyma, articsóka, galagonya

Egy üvegkancsóban két lila articsóka zöld szárral, mellette a terítőn még egy articsóka lefektetve.

Nagyon sokféle olyan gyógynövény létezik, amelyek segítenek az érelmeszesedés kialakulása ellen. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is lehetnek a segítségünkre ezek a gyógynövények, az is lényeges, hogy megértsük, hogy mitől is alakul ki pontosan az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés során koleszterin, kalcium és más anyagok rakódnak le az artériák falán, hogy ott plakkot képezzenek. Ezek a plakkok aztán hosszú évek alatt akár el is tömíthetik az artériákat. Ez a folyamat csökkenti a vér áramlását, ami oka lesz a stroke vagy a szívinfarktus kialakulásának.

Nagyon sok más egészségügyi problémát okozhat az érelmeszesedés. Ilyen például a demencia vagy a vesebetegség.

Az érelmeszesedés genetikailag is örökölhető, de kialakulásában nagy szerepet játszik a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás.
Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a segítségünkre lehetnek az érelmeszesedés megelőzésében. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az articsókakivonat. Az articsókakivonat csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Ha már kialakult az érelmeszesedés, akkor pedig magát a betegség folyamatát tudja lassítani. Ezeket a pozitív hatásokat nem más okozza, mint a fokhagyma kénvegyülete, azaz az allicin.

A niacint nevezik még B3-vitaminnak is. Ugyan nem gyógynövény, de a niacin rendszeres fogyasztásával növelhetjük a jó koleszterinszintet és csökkenteni tudjuk a trigliceridszintet, amelynek magas szintje szintén aktívan hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kialakulásához.

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazzák a vörösélesztő rizst különféle betegségek orvoslására. Ez a gyógynövény a koleszterinszint csökkentésében játszik aktív szerepet.

A galagonya az egyik leghatékonyabb gyógynövény a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ha valamilyen gyógyszert szed, és ki szeretné ezeket a gyógynövényeket próbálni, mert előrehaladott érelmeszesedése van, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, mivel egyes gyógyszerek és gyógynövények nem férnek meg egymás mellett.

  1. Szuhay Péter

    Nem tudom, van-e alapja, de állítólag érdemes reggelente éhgyomorra egy kanál olivaoljat lenyelni, forrásom szerint “tisztítja az ereket”. Saját tapasztalat: ha még nem is karcol a torkom, de már alakul valami, akkor ez az olviaolaj csíp.

  2. Köszönöm, hogy megosztotta.
    Kérdésem, hogy pl. hidegen sajtolt tökmagolajjal nem helyettesíthető-e az olíva olaj?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük