fbpx

Erő és egészség: zellerlé

Szárzeller frissen préselt leve egy üvegpohárban, mellette a zöldség.

A zeller a szupertáplálékok csoportjának szerves része. Az egyik legegészségesebb zöldség, amely számtalan egészségügyi hatással rendelkezik. Többek között csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és még a gyulladást is eredményesen minimalizálja. A zeller gazdag forrása a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és az antioxidánsoknak.

A zeller tartalmaz B2-vitamint, B6-vitamin, C-vitamint, folsavat, káliumot, mangánt, pantoténsavat és élelmi rostokban is rendkívül gazdag. A zeller és a magjai fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A zeller és a préselt leve nagyon pozitívan hat az emberi egészségre. A zeller két fontos vegyületet tartalmaz. Az egyik az apigenin, a másik pedig a luteolin. Mindkettő csökkenti a gyulladást, így a zeller nagyon hasznos lehet a gyulladásos betegségek tüneteinek csökkentésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nátha és az asztma olyan betegségek, amelyek során a légutak gyulladásos állapotba kerülnek. Azonban a zellerben lévő gyulladáscsökkentő vegyületek alkalmasak ezen gyulladásos állapotok kezelésére.

Az zellerben lévő apigenin az ízületi gyulladás tüneteit is hatásosan csökkenti. Az apigenin redukálja a szövetekben kialakuló gyulladást, így csökkentve az ízületi gyulladás miatt kialakuló fájdalmat.

A luteolin és az apigenin védelmet jelenthet bizonyos agyi betegségekkel szemben. Mivel az agyban is csökkenti a gyulladást, így a neurodegeneratív betegségekkel szemben is védelmet élvezhetünk. A luteolin védi az agysejteket a károsodástól, így biztosítva a jobb tanulást, ráadásul még a memóriára is pozitívan hat.

Az apigeninről a tudósok megállapították, hogy ha vissza nem is fordítja például az Alzheimer-kórt, mindenesetre jelentősen lelassítja az agyat érintő destruktív folyamatokat.

A zellerlevél-kivonat is hatásosnak bizonyult. Ez a zöldség jelentősen lecsökkenti ugyanis a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, vagyis ha valakinek magas az LDL-koleszterinszintje, akkor ezzel a zöldséggel is jó eredményeket érhet el a koleszterincsökkentésben.

A zellerben lévő luteolinról az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a rákos sejtek növekedését és az új erek kifejlődését, amelyekről köztudott, hogy nagy szerepük van a daganatos sejtek szaporodásában és növekedésében.

  1. Szabóné Szabó Márta

    Értékes információ. Köszönöm szépen. Mivel nem vagyok elég kreatív, kérném szépen az ital receptjét. Előre is köszönöm szépen. Márta

  2. Szabóné Szabó Márta

    Értékes információ. Köszönöm szépen. Mivel nem vagyok elég kreatív, kérném szépen az ital receptjét. Előre is köszönöm szépen. Márta
    Én még nem írtam Önöknek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük