Szárzeller frissen préselt leve egy üvegpohárban, mellette a zöldség.

A zeller a szupertáplálékok csoportjának szerves része. Az egyik legegészségesebb zöldség, amely számtalan egészségügyi hatással rendelkezik. Többek között csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és még a gyulladást is eredményesen minimalizálja. A zeller gazdag forrása a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és az antioxidánsoknak.

A zeller tartalmaz B2-vitamint, B6-vitamin, C-vitamint, folsavat, káliumot, mangánt, pantoténsavat és élelmi rostokban is rendkívül gazdag. A zeller és a magjai fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A zeller és a préselt leve nagyon pozitívan hat az emberi egészségre. A zeller két fontos vegyületet tartalmaz. Az egyik az apigenin, a másik pedig a luteolin. Mindkettő csökkenti a gyulladást, így a zeller nagyon hasznos lehet a gyulladásos betegségek tüneteinek csökkentésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nátha és az asztma olyan betegségek, amelyek során a légutak gyulladásos állapotba kerülnek. Azonban a zellerben lévő gyulladáscsökkentő vegyületek alkalmasak ezen gyulladásos állapotok kezelésére.

Az zellerben lévő apigenin az ízületi gyulladás tüneteit is hatásosan csökkenti. Az apigenin csökkenti a szövetekben kialakuló gyulladást, így csökkentve az ízületi gyulladás miatt kialakuló fájdalmat.

A luteolin és az apigenin védelmet jelenthet bizonyos agyi betegségekkel szemben. Mivel az agyban is csökkenteni a gyulladást, így a neurodegeneratív betegségekkel szemben is védelmet élvezhetünk. A luteolin védi az agysejtek a károsodástól, így biztosítva a jobb tanulást és még a memóriára is pozitívan hat.

Az apigeninről a tudósok megállapították, hogy ha vissza nem is fordítja például az Alzheimer-kórt, mindenesetre jelentősen lelassítja az agyat érintő destruktív folyamatokat.

A zellerlevél-kivonat is hatásosnak bizonyult. Ez a zöldség jelentősen lecsökkenti ugyanis a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, vagyis, ha valakinek magas az LDL- koleszterinszintje, akkor ezzel a zöldséggel is jó eredményeket érhet el a koleszterincsökkentésben.

A zellerben lévő luteolinról az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a rákos sejtek növekedését és az új erek kifejlődését, amelyekről köztudott, hogy nagy szerepük van a daganatos sejtek szaporodásában és növekedésében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*