fbpx

Feszültséget csökkentő illóolajok – citrom, bergamott, citromfű, neroli

Illóolajos üvegcse, körülötte kavicsok, mécsesek, törülközőtekercsek, pozsgás növény.

Az illóolajok aromaterápiás hatása kiemelkedő. Legfőképpen akkor tapasztalhatjuk meg ezeknek az illóolajoknak a csodás pozitív hatásait, ha sokat idegeskedünk és stresszelünk. Az aromaterápiát már több száz éve alkalmazza a hagyományos orvoslás.

Az egyik legismertebb illóolaj pedig nem más, mint a levendula. Egy kutatásba embereket vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainál a memóriafeladatok elkezdése előtt levendula-illóolajos aromaterápiát alkalmaztak, a másik csoport tagjainál nem. Azok, akik a levendula-illóolaj aromaterápiás hatásait kihasználhatták, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akiknek nem volt szerencséjük a levendula illatát kiélvezni. A levendula-illóolaj nyugtató hatással van a testre és nagy szerepe van a stressz csökkentésében.

A bergamott-illóolajat is széles körben használják az aromaterápiában, szintén kiemelkedő a hatása a stressz csökkentésében, illetve ez az illóolaj a pihenést is nagyban elősegíti. A bergamott-illóolaj hatására eltűnnek a negatív érzelmek, illetve csökkenti nemcsak a fáradtságot, hanem a szervezetben a magas kortizolszintet is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szorongás enyhítésére citromfű-illóolajat is bátran használhatunk. Ez az illóolaj nemcsak a szorongásos tüneteket csökkenti eredményesen, hanem a relaxációt is elősegíti.

A neroli-illóolajat nagyon sokan kedvelik, hiszen nemcsak édes, hanem fűszeres aromával is rendelkezik. Az illóolajat bátran használhatjuk a szorongás enyhítésére. A neroli-illóolaj nyugtató hatásokkal is rendelkezik. A menopauza szakaszába lépő nőknél és a premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedő nők esetében is pozitívan hatott ez az illóolaj a hangulatingadozásokra.

A citromillóolaj nyugtató és szorongáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Linaool vegyületben gazdag, amelynek pozitív hatásai kiemelkedőek, ugyanis elősegíti az alvást, javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt és még a depresszió kellemetlen tünetei ellen is nagyon hatásos.

Az ylang-ylang illóolaj nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Aromaterápiás hatása nemcsak emiatt kiemelkedő, hanem azért is, mert ez az illóolaj a stresszhormonok csökkentésében is jeleskedik. Az illóolaj nyugalmat is biztosít, így egy-egy stresszes időszakban mindenképpen használjuk ki csodás hatásait.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük