fbpx

Fogyasszunk D-vitamint! Csökkenti a stroke és szívroham kockázatát

Egy fehér köpenyes orvos imitált képen D-vitamin felirat mutat.

A D-vitaminnal kapcsolatban az utóbbi időszakban, években rengeteg új kutatási eredmény született. Régebben csak a csontok nem megfelelő egészségi állapotával hozták összefüggésbe ennek a vitaminnak a hiányát, majd a gyenge immunrendszerrel. Most már a pajzsmirigybetegségben szenvedők érdekében is azt mondják a hozzáértők, hogy nagyon fontos a rendszeres pótolása.

A D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, talán ezért is szenved a hiányától az emberek jelentős hányada télen és a tavasz közeledtével. Éppen ezért mindenképpen pótolnunk szükséges, hiszen a legújabb kutatások azt is megállapították, hogy ez a vitamin akár a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Nem véletlen, hiszen minél alacsonyabb a szervezetünkben a D-vitamin szintje, annál nagyobb az esély a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba több mint 4000 idősebb személyt vontak be. Megállapításra került, hogy azok esetében, akiknél alacsony D-vitamin-szintet mértek, szinte mindenkinél előfordult valamilyen krónikus betegség, mint például szívkoszorúér-betegség vagy diabétesz. A kutatók végül azt a megállapítást tették, hogy minél magasabb valakinek a szervezetében ennek a vitaminnak a szintje, annál kisebb az esélye a szívroham, a szívhalál, a stroke kialakulásának, és ezzel természetesen a halál kockázata is jelentősen lecsökken.

A D-vitamin fontossága, az egészségre gyakorolt hatása tehát vitathatatlan, hiszen ez a vitamin nemcsak a stroke és a szívinfarktus megelőzésében lehet segítségünkre, hanem a jó memória és a kognitív egészség megőrzésében is, és aktívan hozzájárul az Alzheimer-kór megelőzéséhez is.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin akkor is hasznos lehet, ha valakinél már kialakult a koszorúér-betegség. Ebben az esetben a szakorvossal kell konzultálni, aki a megfelelő dózist előírja, hiszen minden vitamin esetében személyre szabott kezelési tervre van szükség. Csak a szakorvos tudja megállapítani, hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége a meglévő betegségek és a szedett gyógyszerek ismeretében.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A napsütés dupla hangulat javító, ha tudjuk, hogy még D vitamint is termel bennünk. Télen tényleg hiánycikk a Napocska, de tehetünk érte, hogy mégis kapjunk. Mikor a legreménytelenebb hosszú szürke szmog ül a városon és a meteorológus “hidegpárnát” mond, akkor kell felmenni minél magasabbra. Akár a Pilistető, esetleg Dobogókő, de inkább a Csóványos vagy a Nagyhideghegy a recept. Egy ilyen téli túra maradandó emlék, tapasztaltam.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük