fbpx

Fontos szervünk a májunk. Vigyázzunk rá, használjunk máriatövist, articsókát és gyermekláncfüvet!

Egy asztalon fatálban és mellette máriatövis-virágok és egy tálban szárított máriatövis.

Természetesen minden szervünk kiemelt szerepet játszik az egészségünk fenntartásában, mégis azt kell mondani, hogy az egyik legfontosabb szervünk a májunk. Nemcsak a méregtelenítés a feladata, hiszen sok más szerepet is betölt.

A máj részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában, a lipoprotein szintézisében és anyagcseréjében. Ha egészséges a májunk, akkor jelentősen csökken a diabétesz és más betegségek kialakulásának kockázata.

Előfordul, hogy a szervezetnek nincs szükséges glükózra az energiatermeléshez, ilyenkor a máj glikogén formájában tárolja. Ez a szervünk felelős a glükózszintézisért, de az is a feladata, hogy az inzulinszintre reagálva egyensúlyba hozza a vércukorszintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben a máj nem működik megfelelően, úgy kialakulhat inzulinrezisztencia, glükózintolerancia, és 2-es típusú cukorbetegség is. Az inzulinrezisztencia és a vér emelkedett inzulinszintje kulcsfontosságú tényezők a cukorbetegség és a májbetegség közötti kapcsolatban.

A metabolikus szindróma az alkoholmentes zsírmájbetegség kockázati tényezője, amely gyakran társul a 2-es típusú cukorbetegséghez. Az egészséges máj fenntartása nagyon lényeges a cukorbetegséggel kapcsolatos állapotok kockázatának csökkentéséhez és a lipoprotein-anyagcsere normális fenntartásához.

A májnak kiemelkedő szerepe van az epetermelésben is, amely segít a megfelelő emésztésben, a méreganyagok elszállításában és a zsírok lebontásában.

Ez a szervünk a gyógyszerektől és az egyéb káros anyagoktól is megtisztítja a vért, sőt a vasat is tárolja. A máj ezen kívül olyan immunfaktorokat termel, amelyek eltávolítják a vérből a méreganyagokat.

A máj egészségét gyógynövényekkel is védhetjük. Az egyik ilyen lehet a máriatövis, amely egy szilimarin nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez segíthet a májsejtek regenerálódásában, csökkenti a gyulladást és mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így védi a májsejteket a károsodásoktól.

Az articsókát már évszázadok óta használja a hagyományos orvoslás, mint természetes máj és epehólyag orvosságot. Az articsóka hatóanyaga a cinarin, amely a leveleiben található meg nagyobb koncentrációban. A vizsgálatok során a cinarin májvédő és májregeneráló hatást is mutatott.

A gyermekláncfű krónikus májbetegségek esetén is alkalmazható. Ezen kívül májvédő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.

  1. Kovács Klára Valéria

    Már régóta szedem a MÁRIATÖVIS kapszulát, ami nagyon hatásos volt. Szeretném megkérdezni, hogy reggel, délben, vagy este kell bevenni,mikor a leghatásosabb.

  2. Simó Anikó

    Egészséges szervezetnek hány darab tojás fogyasztása javallott hetente? Mennyire árt a májnak a sok tojás fogyasztása ? ! – Köszönöm !

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük