Szeletekre vágott görödinnye.

Ma hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé sorolhatók. A halálozási kockázatokat csak fokozza a „népbetegségként” terjedő magas vérnyomás és az elhízás.

A legújabb kutatások szerint a görögdinnye csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a görögdinnyéből készült kivonatok jelentősen csökkentették a túlsúlyos férfiak és nők esetében a magas vérnyomást.

A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy a görögdinnye-kivonat milyen hatással volt a nyugalomban lévő személyekre, illetőleg azokra, akiknél stresszhelyzetet indukáltak. A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport alanyai placebót kaptak, míg a másik csoport tagjai pedig görögdinnyéből kinyert aminosavakat, pontosabban L-arginint és L-citrullint. Ezt követően stresszhelyzetet generáltak, amely nagyobb munkát és terhet ró a szívre, illetve a vérnyomás emelkedését is elősegíti. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy azok a személyek nagyobb védelmet élvezhettek, akik görögdinnye-kivonatot kaptak. Azaz nem emelkedett meg drasztikusan a vérnyomásuk és még a szívizmuk is védelmet élvezhetett, hiszen a szív túlterhelése nemhogy nőtt volna, még csökkent is a kivonat hatására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

További vizsgálatok azt is feltárták, hogy az L-arginin és az L-citrullin javítja az artériás funkciót és csökkenti a vérnyomást, amely elsődleges oka a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Kutatók szerint a görögdinnyét funkcionális tápláléknak is tekinthetjük, hiszen jelentős értágító hatással bír. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a görögdinnye egy olyan táplálék, amely segítséget nyújthat az egészség megőrzésében és a betegségmegelőzésben.

Egereken végzett kísérletek igazolták, hogy a görögdinnye a fent említetteken kívül a testzsírt és a testsúlyt is képes csökkenteni.

A görögdinnye likopinben – egy antioxidáns karotinoid – is rendkívül gazdag, amely segítséget nyújt a szívbetegségek kialakulását elősegítő szabad gyökök hatástalanításában. Mindemellett A- és C-vitaminban is gazdag. Ennek a két vitaminnak nagy szerepe van a gyulladások csökkentésében, amelyek ugyancsak elősegítik a különféle betegségek létrejöttét.

Azt gondolom, hogy érdemes nyáron minél többet fogyasztani ebből a csodálatos gyümölcsből a megannyi pozitív hatása miatt. A görögdinnyének nemcsak nagyon édes íze van, hanem kellemes textúrája fel is frissíthet bennünket a nyári melegben.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Tiricz Istvánné

    Köszönjük a jó tanácsokat , Valóban nagyon várjuk már a dinnye szezont , Talán még ez olyan természetes mint 40-50 évvel ezelőtt . de sajnos már ebben is előfordul ,hogy nem az igazi, Almára is elmondható ugyanez, csak ebben van amelyik permetezett . Valamikor nem volt ennyi gond az élelmiszerekkel . Igaz nem foglalkozott az emberiség sem azzal , hogy ez a gyümölcs kukacos, .Jó lenne visszahoznák azt a szennyezetlen világot ami volt 60 évvel ezelőtt. Szent Anya Földet okos emberek tönkre tették. Szeretettel mindenkinek .

  2. Czunyi Ferencné

    Nagyon szeretem olvasni a cikkeiket,sok hasznos tanács van bennük. Egy kifogásom van, mégpedig az, hogy ellenjavallat nincs sehol / kiknek nem ajánlatos fogyasztani /. Ez nem csupán erre a cikkre vonatkozik.
    Tisztelettel: Hű olvasójuk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*