fbpx

Gyerekek magas vérnyomással

Ksilány játszik egy tablettel, mellette ül egy kisfiú, mindketten szembenéznek a kamerával.

A magas vérnyomásról tulajdonképpen mindig úgy beszélünk, mint egy olyan problémáról, mely csak egy bizonyos magasabb életkorban lép fel. Manapság azonban sajnos már gyerekek is szenvednek magas vérnyomásban. Egyszerűen azért, mert egyre kevesebbet mozognak, és szabadidejüket a televízió, a számítógép előtt vagy a játékkonzollal töltik. Ha azonban megjelenik a magas vérnyomás, akkor természetesen a szívbetegségek sincsenek már messze. Ezek aztán már nem 60-70 évesen érkeznek, hanem már 30 vagy 40 éves korban.

A tévé és a számítógép magas vérnyomáshoz vezet a gyerekeknél

Ma már gyerekek is szenvednek magas vérnyomásban. Ezért legalább két tényező tehető felelőssé:

  • Sok időt töltenek a képernyő előtt.
  • Túl keveset mozognak.

Erre az eredményre jutott egy spanyol és brazil kutatók által végzett tudományos vizsgálat, melyben több mint 5000 európai gyermek vett részt 2-től10 éves korig. Kimutatták, hogy a gyerekek 11%-a már magas vérnyomásban szenved. Azoknál a gyerekeknél, akik naponta több mint két órát töltöttek a televízió, a számítógép vagy a játékkonzolok előtt ülve, 30%-kal magasabb volt a magas vérnyomás kockázata, mint azoknál a kortársaknál, akik inkább más hobbiknak szentelték szabadidejüket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

 

A mozgáshiánnyal nő a magas vérnyomás rizikója a gyerekeknél

További 50%-kal emelkedett a gyerekek kockázata magas vérnyomásra, ha a napi legalább kétórás tévézés vagy számítógépezés mellett egy óránál kevesebbet mozogtak naponta. Ezeknél a gyerekeknél megjelentek a hasonló életmódot folytató felnőttek tünetei: az erek beszűkültek, a szív oxigénellátása rosszabbodott, emiatt emelkedett a vérnyomás.

Ennek következtében természetesen nő annak a rizikója is, hogy előbb vagy utóbb szívbetegségekben szenvedjenek. Ha azonban a vérnyomás már gyermekkorban megemelkedik, akkor persze a szívproblémák is sokkal korábban jelentkeznek. Ha tehát „normál” esetben 50 vagy 60 évesen magas vérnyomástól szenvedünk, és 70 évesen szívinfarktusban meghalunk, akkor ezeknél a nagyrészt ülő életmódot folytató gyerekeknél mindez jóval hamarabb következik be.

A cseppet sem meglepő megoldás természetesen így hangzik: több mozgás és kevesebb tévézés, illetve számítógépes játék.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük