fbpx

Gyógynövényekkel és kiegészítőkkel a depresszió leküzdésére – 2. rész

Faasztalon fehér mozsárban orbáncfűvirág és mozsártörő.

A hagyományos orvoslás évszázadok óta alkalmaz gyógynövényeket a depresszió és a szorongás leküzdésére. Természetesen nemcsak a gyógynövények, hanem olyan kiegészítők, mint a vitaminok és az ásványi anyagok is segíthetnek az enyhe és a közepesen súlyos depresszió leküzdésében. Amennyiben gyógyszert szedünk, de ki szeretnénk próbálni egy gyógynövényt vagy más kiegészítőt, minden esetben konzultáljunk a kezelőorvosunkkal!

A B-vitaminok is közreműködnek az idegi funkciókban és a hangulat szabályozásában. A B-vitaminok közül a folát, a B6- és a B12-vitamin fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek előállításában és szabályozásában. Például ilyen neurotranszmitter a GABA, a szerotonin és a dopamin. A B12-vitamin és a folát hiánya megnövelheti a depresszió kialakulásának kockázatait, viszont ha pótoljuk ezeket a vitaminokat, akkor jelentősen lecsökkenhet a depresszió kialakulásának az esélye.

A cink egy ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be többek között az agy egészségének fenntartásában. Nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A cinkhiánynak nagy szerepe van a depresszió létrejöttében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az orbáncfű is egy rendkívül népszerű gyógynövény, amely szintén kiemelkedik a többi közül, hiszen jelentősen képes enyhíteni a depressziós tüneteket. A gyógynövénnyel a közepesen súlyos depresszióban szenvedő egyéneknél is javulást értek el a vizsgálatok során. Az orbáncfű kölcsönhatásba léphet más, depresszióra szedett gyógyszerekkel, ami akár súlyos mellékhatásokat is előidézhet, így ha antidepresszánst szedünk, semmiképpen se próbáljuk ki ennek a gyógynövénynek a pozitív hatásait.

A magnézium is egy nagyon fontos ásványi anyag, amely előnyös lehet a depresszióban szenvedő emberek számára. A magnéziumhiány egy gyakori probléma azon emberek körében, akik ebben a betegségben szenvednek. A magnézium hathetes fogyasztását követően jelentkeznek a pozitív hatások, amennyiben valaki depresszióban szenved, és ezért kívánja pótolni ezt az ásványi anyagot.

Az aromaterápiában sokan használják a levendula-illóolajat, mert nagyon eredményes lehet a hangulatszabályozásban. Nemcsak a szorongást csökkenti, hanem az alvás minőségét is javítani tudja.

A macskagyökér egy hazánkban is ismert gyógynövény, amely enyhe antidepresszánsként működik. Kiemelkedő a nyugtató hatása és az egyik leghatékonyabb gyógynövény, amennyiben jól szeretnénk aludni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük