Régi asztalon egy pohár vöröbor, mellette rozmaringág.

Húsvétkor sokan mennek családi látogatásra, és ilyenkor nem illik üres kézzel beállítania a rég nem látott rokonokhoz. Lassan egyre több helyen nyílik a gyermekláncfű, amelyből ízes, illatos bort is készíthetünk. Biztos lehet benne, hogy ez a bor akkor is ízleni fog a házigazdának, ha soha nem ivott még ilyet korábban. A gyermekláncfű márciustól egészen májusig virít napsárgán, így van elegendő időnk, hogy ebből a fantasztikus gyógynövényből több finomságot is készítsünk. A virágokból finom szirupot és mézet is lehet készíteni. A növény virága kissé kesernyés, de csodálatos illatot ad a bornak. A gyermekláncfüvet lehetőleg reggel kell begyűjteni, de akkor, amikor a nap már kisütött, ugyanis a virágok csak ekkor nyitják ki a szirmaikat. A virágok fejét vágja le egy ollóval és alaposan mossa meg azokat.

Természetesen más bort is készíthet a rokonainak, hiszen most a borkészítés egyszerű módjairól olvashat, nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Éppen ezért ajándékba vihet még zsályabort, de a rozmaringbor is nagy közkedveltségnek örvend.

A gyermekláncfűborhoz mosson meg 60 dkg virágot, majd tegye azt egy nagy befőttesüvegbe. Öntsön az üvegbe két liter száraz fehérbort, majd tegye az üvegre a tetejét és állítsa azt egy napos ablakba. Két hét elteltével szűrje le, majd öntse azt át kisebb üvegekbe vagy egy szép, díszes üvegbe. A bor serkenti az emésztést és az étvágyat is javítja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rozmaringbor elkészítése is hasonló elven alapszik. Szedjen le két nagy csokor rozmaringot, mossa meg, majd öntse le két liter fehér borral. Állítsa ezt az üveget is egy napos ablakba, majd szűrje le. Amikor a bort átönti egy díszes üvegbe, tehet abba egy szál rozmaringot, mert nagyon jól mutat így a gyógynövényes borospalack. A rozmaringbor frissít, étvágyat javít és emésztést serkent. Időseknek is ajánlott a fogyasztása – egy-egy kisebb kupicával –, mert fokozza a vérellátást és még fejfájást is csillapít.

A zsályabor is nagyon hasznos, mivel kedélyjavító és frissítő hatással rendelkezik. Menopauzába lépő nőknek különösen ajánlott. Hogyan készítsük? Mosson meg néhány zsályát, tegye egy nagyobb befőttesüvegbe, majd öntsön rá másfél liter bort. Két hétig állítsa napos ablakba, majd szűrje, aztán öntse át egy szép üvegbe. Ebbe az üvegbe is belecsúsztathat egy zsályaágat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*