Hasát fájlalja egy fekete ruhába öltözött nő.

Az IBS vagy irritábilisbél-szindróma egy nagyon kellemetlen betegség, hiszen hasi diszkomfortérzéssel jár együtt. Addig, míg ki nem tapasztaljuk, hogy milyen élethelyzetek és ételek váltanak ki haspuffadást, hasi görcsöt és fájdalmat, addig kínszenvedés lehet minden egyes nap. Merthogy ezt a betegséget valójában nem is titulálják annak az orvosok, csak mosolyognak és legyintenek, amikor kiderül, hogy a beteg panaszait az a bizonyos IBS okozza. Bizonyára nem nevetnének és nem bagatellizálnák el a problémát, ha ők maguk is átélnék a fájdalmat és a lelki megpróbáltatást, amelyet ez a betegség okozhat. Ugyanis az IBS gyakran akkor erősödik fel igazán, amikor kikerülünk a komfortzónánkból és éppen az otthonunktól távol van valamilyen dolgunk.

Az IBS és a kellemetlen tünetek

Az IBS számtalan kellemetlen tünetet produkálhat. Ezek a tünetek nem mindig és nem egyszerre jelennek meg, ennek ellenére akármelyik tünet is a domináns, nemcsak fájdalmas, de végtelenül kellemetlen is.

IBS esetén megjelenhet a hasi fájdalom, a gyomorgörcsok, a puffadás, illetve a székrekedés és a hasmenés, illetve ezek váltakozása. Az IBS-hez pszichés tünetek is társulhatnak, például depresszió és szorongás, de a kísérőtünetek között megtalálható még a fáradtság és az álmatlanság is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nem mindig IBS-ről van szó

Sajnos ezek a tünetek nem automatikusan azt jelentik, hogy valaki ebben a betegségben szenved. Amennyiben más tünetek is társulnak a fenti szimptómákhoz, és az 50 éves kort is betöltötte, úgy feltétlenül keresse fel a háziorvosát, mert daganatos betegség is állhat a háttérben. Milyen tünetekre kell odafigyelni? Ha vér jelenik meg a székletben, ha az illető személy folyton lázzal küzd, ha sokat fogyott az utóbbi időben, illetve ha sokszor van hányingere, de a hányás is egy intő jel, hogy valami komoly baj van.

5 megoldás IBS-re:

  1. Kerülje az olyan ételeket, amelyek fokozzák a tüneteket. Ezek lehetnek a keresztesvirágú zöldségek, a bab, a hagyma, az erősen zsíros és fűszeres ételek.
  2. Rendszeresen fogyasszon probiotikumokat, mert ezek segítséget nyújtanak a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.
  3. Fogyasszon nyugtató hatású teákat, mert ezek csökkentik a szorongás tüneteit és még az álmatlanságon is segítenek.
  4. Kerülje az alkoholt, a nikotint és a koffeint, mert ezek is izgatják a bélműködést.
  5. Pihenjen, relaxáljon, mert ha az idegrendszer rendben van, akkor az IBS tünetei is csökkenhetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*