fbpx

Hogy csökkentsük a magas koleszterinszintet?

Egészséges táplálékok, saláta, narancs, banán, alma, citrom, bab, pisztácia, fokhagyma, paprika, kukorica, mellettük egy tenyérben tartott piros szív.

A magas koleszterinszint nagyon veszélyes. A szervezetünknek szüksége van koleszterinre, viszont károsan hat az egészségre, ha túl sok halmozódik fel belőle a vérben. Ez a probléma állhat a szívbetegség és a stroke kialakulása hátterében.

Kétféle koleszterin van a vérünkben: az egyik az úgynevezett jó, azaz a HDL, míg a másik a rossz, az LDL. Azért is ajánlott évente egy-két alkalommal laborvizsgálatra jelentkezni a háziorvosnál, hogy megtudjuk, minden rendben van-e ezekkel az értékeinkkel, hiszek ezek szintje és egyensúlya alapvető hatással lehet az egészségünkre nézve.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas koleszterinszint kialakulásában sokféle tényező játszhat szerepet. Valakinek akkor is magas lehet, ha egyébként egészségesen táplálkozik, hiszen genetikailag örökölhető is ez az egészségügyi probléma.

Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség is oka lehet, ha a vér LDL-koncentrációja megemelkedik, a mozgás hiánya is megnövelheti ezt az értéket, de még az elhízás is közrejátszhat ebben.

Az életkor is meghatározó a betegség kialakulásában. Nőknél a menopauza után, míg férfiaknál már 45 éves kort követően akár jelentősen is megemelkedhet a koleszterin szintje. Természetesen az egészségtelen táplálkozás és az inaktív életmód is kiváltó ok lehet, de a dohányzás is jelentősen károsítja az erek falát, ami tovább rontja a kilátásokat.

A magas koleszterinszint sokáig nem okoz ugyan panaszokat, de ha évekig, évtizedekig magas szintet mutat, akkor mellkasi fájdalmat, szívrohamot, magas vérnyomást, perifériás érbetegséget és agyvérzést is előidézhet. Azonban az időben történő diagnózis és a kezelés elkezdése jelentősen lecsökkenti a kockázati tényezőket.

Előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy a laborvizsgálatok akár extrém magas koleszterinértéket is mutathatnak, az egyén nem tapasztal semmilyen tünetet. Sajnos nagyon alattomos betegségről van szó, hiszen gyakran észrevétlenül is rombolhatja az ereket, és csak akkor derül ki a pusztító munkája, amikor akár fogyatékosságot okozó betegségeket, súlyosabb esetben akár halállal végződő állapotot idézett elő.

A magas koleszterinszint természetes módszerekkel, életmódváltással is csökkenthető. Érdemes hangsúlyt helyezni az alacsonyabb sótartalmú étrendre, az állati zsírok és a transzzsírok bevitelének csökkentésére, az ideális testsúly elérésére, a dohányzás abbahagyására, az aktív életmódra, az egészséges táplálkozásra, az alkohol mértékkel történő fogyasztására, illetve a rendszeres orvosi ellenőrzésre.

  1. Én öröklött koleszterines vagyok a jó koleszterinem az mindeg jo de a többi az rossz 8 egesz de 5 orvosbol 3 azt mondja nehogy szedjek gyogyszert

  2. udovecz Gábor

    Valami nem stimmel.Én sohasem dohányoztam, mindig sportoltam, vékony alkatú vagyok,tudatosan táplálkoztam, alkoholt mértékkel fogyasztottam, mégis baj lett a koszorús ereimmel.Ha nem tudjuk, akkor genetika ? Ez a rejtvény még nincs megoldva.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.