fbpx

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

Kék színű asztalon piros tál, benne gyümölcsök, mellette sárga kézi súlyzó, mérőszalag és vércukorszintmérő.

Évente egyre többen szenvednek cukorbetegségben. Sokan tisztában vannak ugyan azzal, hogy milyen kockázati tényezői vannak ennek a komoly betegségnek, mégis minden évben sok új esetet diagnosztizálnak. A cikkben leírjuk, hogyan lehet megelőzni, és mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki magas vércukorszint.

A stressz csökkentése kulcsfontosságú a megelőzésben, mint ahogy a legtöbb betegség esetében is. A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, melynek kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, úgy mint a táplálkozásunk, az életmódunk, de a stressz is. Amennyiben stressz ér bennünket a nap folyamán, jelentősen megemelkedik a vércukorszintünk, és ha ez az állapot tartóssá válik, sajnos megnő a cukorbetegség kialakulásának az esélye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A helyes táplálkozás is nagyon lényeges. Az egyik legegészségesebb diéta a mediterrán étrend, hiszen ez olyan összetevőket tartalmaz, melyek nagyszerűen szabályozzák a vércukorszintet. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azoknál az embereknél, akik a mediterrán étrend szerint étkeztek, mintegy 80 százalékkal csökkent a cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Az elhízás nagyon sok veszélyt hordoz magában, hiszen jelentősen megnövelheti többek között a cukorbetegség kialakulását. De sokat tehetünk ez ellen, hiszen ha rendszeresen mozgunk, kisebb eséllyel hízunk el. Aktív életet kell tehát élnünk, és így nemcsak a cukorbetegséget, hanem számos más komoly betegséget is megúszhatunk. Válasszunk kedvünk szerint a sportok közül, előnyös lehet akár a futás, a gyaloglás, az úszás, de a kerékpározás is, hogy nagyobb eséllyel elkerülhessük a 2-es típusú cukorbetegséget. Ez az életforma még a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a stroke kialakulásának az esélyét is csökkenti.

A hidratációra is fordítsunk gondot. Amennyiben elegendő folyadékot fogyasztunk naponta, úgy csökkenhet a magas vércukorszint, ami segít megőrizni az egészségünket.

Még a fogaink állapota is befolyásolja, hogy megbetegszünk-e vagy sem. A nem megfelelő szájhigiénia, a szuvas fogak és az ínysorvadás is hozzájárulhat ahhoz, hogy kialakul-e krónikus betegség. Amennyiben valakinek problémái vannak a fogaival, úgy nagyobb az esélye akár a szívbetegség, akár a cukorbetegség kialakulásának.

 

  1. Baranyai Lászlóné

    Lenne egy kérdésem folyamatosan mondják nelegyenek az emberek kövérek mert sok betegség alapja. A kérdés mlyért nem segítenek olyan készítménnyel amit mindenki szedhet. De engedik hogy egy csomó szemetet károsat is terjesszenek. Nem mindenki zabál de az orvosok sem foglalkoznak a kérdéssel csak a mozgás nem mindenki tud diéta gyomor fekéllyel nem lehet. Mi marad és ki fog segíteni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.