Hasát fájlalja egy fiatal lány.

Amikor valakinek alacsony a progeszteronszintje, akkor a teherbeesés is kockázatossá válik, illetve egy sor egészségügyi problémával kell szembenéznie. A hölgyek esetében az ösztrogén és a progeszteron szintje kéz a kézben jár, azaz akkor nem jelentkeznek például menopauzális tünetek, ha ennek a két hormonnak a szintje nem külön-külön, hanem egyszerre csökken le, azaz nem alakul ki egyik javára sem dominancia.

Mikor lehet alacsony szintje a progeszteronnak? Például a menopauza ideje alatt, de a túlzott stressz is okozhatja ennek a hormonnak a lecsökkenését, ahogy a vetélés és a petefészek-problémák is.

A progeszteron nemcsak a menstruációs ciklust szabályozza, de a terhesség létrejöttéshez és fenntartásához is szükség van erre a hormonra.

Az alacsony progeszteronszint többféle tünetet is okozhat. Például szorongást, hangulatingadozást, migrént, alacsony libidót, szabálytalan ciklust és hőhullámokat.

Az alacsony progeszteronszint másik oka lehet, ha a petefészek gyulladásban van, de petefészekciszta is oka lehet a progeszteronszint csökkenésének.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza időszakában is csökken ennek a hormonnak a szintje, ami okozhat alvászavarokat, ingadozó hangulatot, de az agy és az idegrendszer működésére is hatással lehet.

Amennyiben stressz hatására megemelkedik a kortizolszint, úgy csökkenhet a progeszteronszint, így nagyon fontos lenne a stressz-szintet minél hamarabb lecsökkenteni, hogy enyhüljön a szorongás és a progeszteronszint ismét helyreálljon.

Az úgynevezett xenohormonok is csökkenthetik a progeszteronszintet. Ilyenek a növényvédő szerek, a műanyagok, amelyek ösztrogénszerű hatással rendelkeznek, és megzavarják az ösztrogén és a progeszteron kényes egyensúlyát.

Ha valakinek alacsony a progeszteronszintje, vagy csak szeretné, hogy a két hormon – az ösztrogén és a progeszteron – egyensúlyban maradjon, akkor a következő táplálékok segíthetnek az egyensúly megteremtésében: a cseresznye, a kurkuma, a dió, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a szójatej. Ásványi anyagok közül a cink, a tenger gyümölcsei közül a kagyló is segíthet a megfelelő progeszteronszint fenntartásában.

Gyógynövények közül vannak olyan fitoösztrogének, amelyek szintén segíthetnek az egyensúly fenntartásában. Ilyen például a poloskavész vagy a maca. Vitaminok közül a C- és a B-vitamin nélkülözhetetlen a progeszteronszint fenntartásához.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*