fbpx

Hogyan enyhítsük az ekcéma kellemetlen tüneteit?

Fiatal lány vakarja a viszkető karját.

Az ekcéma nagyon kellemetlen egészségügyi probléma, mely sajnos manapság egyre több embert érint. Sokféle tünettel együtt járó krónikus gyulladásos bőrbetegségről van szó, a test bizonyos részein megjelenő elváltozások nem ritkán szégyenérzetet váltanak ki az érintettekből. Ez a bőrbetegség kivétel nélkül bárkit érinthet, legyen szó gyerekről vagy felnőttről.

Milyen tünetei vannak az ekcémának? Jellemző a bőr kiszáradása, kipirosodása, gyakran pikkelyes területek is létrejönnek. Emellett megjelenhetnek vízzel teli viszkető hólyagocskák, melyek kifakadhatnak, így a betegség tovább is terjedhet.

Mitől alakulhat ki az ekcéma? Az egyik ok lehet az öröklődés, azaz a genetika. Ha a családban van olyan személy, aki ezzel a bőrbetegséggel küzd, akkor nagy az esély arra, hogy megjelenik az utódoknál is. Az ekcéma kialakulásának oka lehet az úgynevezett szivárgóbél-szindróma is, amely nem más, mint egy emésztőrendszeri rendellenesség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Előfordul, hogy valamilyen allergia áll a háttérben, hiszen tejtermékek, de még a kávé, a glutén és a szójából készült ételek is okozhatnak érzékenységet. A probiotikumok azonban hasznosak lehetnek az ekcémás tünetek csökkentésében. A betegség kialakulásában a túlstimulált immunrendszer is kiemelkedő szerepet játszhat.

Hogyan kezelhetjük az ekcémát természetes módszerekkel? Először is nem árt naplót vezetni azzal kapcsolatban, hogy milyen tapasztalataink vannak, hiszen akár egy-egy ékszer, tisztítószer, vegyi anyag vagy élelmiszer is kiválthatja az ekcémát. Ha naplót vezetünk, és kiderül, hogy milyen körülmények között jelennek meg a tünetek és ezeket kiiktatjuk az életünkből, úgy esély nyílik arra, hogy hamarosan megszűnjön a probléma.

Vannak olyan tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segíthetnek az ekcémás tünetek csökkentésében. A halolaj például mérsékli a gyulladást, a viszketést és a bőrpírt. A D-vitamin az egészséges immunrendszerhez járul hozzá, illetve ennek a vitaminnak a hiánya kapcsolatban áll az ekcéma fokozott kockázatával. Ezt a vitamint napfényvitaminnak is nevezik, mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben. A kvercetin szintén csökkenti a gyulladást és az irritációt. A cink pedig sebgyógyító és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, melyek nagyon hasznosak lehetnek, ha ekcémában szenvedünk.

 

 

  1. Balázs Gézáné

    Szép napot kívánok! 71 éves vagyok, soha nem voltam ekcémás, még a családban sem volt senki. Most a nyáron jött ki a lábujjamnál. Mit tegyek? Előre is köszönöm.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük