fbpx

Hogyan kezelhetjük az időskori depressziót?

Idős néni támasztja a fejét a konyhaasztalnál.

A depresszió tünetei sokfélék lehetnek, így nem mindig kerül időben felismerésre, ha idősebb rokonunk szenved ebben a betegségben.

Sokan úgy gondolják, hogy az öregedés eleve együtt jár a szomorúsággal, pedig ez egyáltalán nincs így. A depresszió egy olyan mentális betegség, amely érinthet fiatalokat és időseket egyaránt.

A probléma az, hogy idősebb embereknél sokkal nehezebb megállapítani a szomorúság okát, ami nem biztos, hogy a depresszióhoz kapcsolható. A szívbetegség egyes fajtája például depresszióhoz hasonlatos tüneteket okozhat. Azonban nem számít az ok, a kezelés megkezdése a kulcsfontosságú. Ugyanis a depresszióban szenvedő betegeknél nagyobb az esélye más egészségügyi problémák kialakulásának és körükben jóval többen követnek el öngyilkosságot is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen tünetei vannak a depressziónak? Nos, akár egy idősebb, akár egy fiatalabb személyt támad meg ez a betegség, a tünetek hasonlóak. Például az ok nélküli szomorúság. De az adott személy érezheti magát bűnösnek vagy éppen értéktelennek is. A depresszióban szenvedő személy az érdeklődését is elveszítheti, vagyis már nem foglalkozik azokkal a dolgokkal, amelyek korábban örömet jelentettek a számára.

A depressziós személynek csökkenhet az étvágya, ezzel együtt pedig a súlya is. Úrrá lehet rajta nyugtalanság és fáradtság, határozatlanná válhat és koncentrálási gondjai is adódhatnak.

Habár ezek a tünetek megjelenhetnek idős embereknél, ők általában nem a szomorúság, hanem a meglévő betegségeik miatt szoktak panaszkodni.

A depresszió általában azoknál a személyeknél jelenik meg, akik sok időt töltenek egyedül, azaz magányosak. Nekik is szükségük van beszélgetésre, amit terápiaként is alkalmazhatunk. Ma már egyre kevésbé divat, hogy az idős rokonról a család valamelyik tagja gondoskodik, márpedig az nagyon sokat segítene, hogy az idős személy is hasznosnak érezze magát, mivel aki azt érzi, hogy fontos a személye és a jelenléte, nem fog szomorkodni.

A fizikai aktivitás még idősebb korban is védelmet jelenthet a depresszió ellen. Léteznek ma már idősebbeknek való tornagyakorlatok, amelyeket akár egy széken ülve is el lehet végezni. Ne hagyja, hogy idős rokona depresszióba süllyedjen, hiszen mi is megöregszünk, és a minta öröklődik. Ahogy mi bántunk idős rokonunkkal, velünk is úgy fognak bánni a szeretteink.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük