fbpx

Hogyan segíthet az aromaterápia az alvásban?

Alvást segítő aromaterápiás levendulaágak és -virágok és levendula-illóolajos üvegcsék.

Bizonyára sokan megtapasztalták már az aromaterápiában használt illóolajok csodálatos hatásait. Az illóolajok sok területen lehetnek hasznunkra, akár a migrén csillapításában vagy az émelygést megszüntetésében is kiválóak. Amennyiben hajlamosak vagyunk a szorongásra és gyakran vagyunk feszültek, érdemes otthon is illóolajokat párologtatni, hiszen nagyszerűen csökkentik a stressz szintjét és nagyon jól oldják a szorongást, de kiemelt szerepük van a pihentető alvás elérése szempontjából is.

Az illóolajok nemcsak az alvás minőségét, hanem annak mennyiségét is javíthatják, azaz sokkal tovább tudunk éjszaka aludni, amennyiben az illóolajok aromaterápiás előnyeit kihasználjuk. Az illóolajok megakadályozzák a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ennek következtében több szerotonin termelődik a szervezetünkben, ami elősegíti a relaxációt és a nyugodt pihenést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aromaterápia tehát mindazoknak javasolható, akik valamilyen érzelmi probléma, mentális állapot vagy testi betegség miatt nem tudnak elegendő időt az ágyban tölteni, mélyen aludni.

Az alvásprobléma sok betegség mellékhatása is lehet, az egyik ilyen a szívbetegség. Az érintettek gyakran panaszkodnak arra, hogy éjjel nem tudnak elegendő órát aludni, vagy ha alszanak is, reggel fáradtak, tehát éjszaka nem tudják magukat kipihenni.

Vizsgálatok sora igazolja, hogy a levendulának kiemelkedő szerepe van az aromaterápiában, hiszen jól támogatja a nyugodt alvást. Ez a megállapítás a szívbetegségben szenvedőkre is érvényes, így a levendula-illóolaj segítheti a szívbetegségben szenvedő személyek mély és pihentető alvását.

Az alvás minőségének javításához más illóolajok belélegzése is hozzájárulhat, kipróbálhatjuk akár a bergamott vagy a szantálfa illóolaját, melyek aromaterápiás hatása kiemelkedő. Lényegesen sokat javul az alvás minősége és mennyisége, ha lefekvés előtt belélegezzük ennek a két illóolajnak az illatát.

Kutatásokat nemcsak szívbetegek, hanem demenciában szenvedő betegek esetében is végeztek. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatokba, akik éjszakánként rosszul aludtak. Igazolást nyert, hogy a cédrusillóolaj pozitívan hat a demens betegekre, hiszen ennek az illóolajnak a használatától jelentősen javult az érintettek alvásminősége.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.