Vicces rajzon egy öregúr kiabál nagyothalló felesége fülébe.

Ma már nemcsak idősebb korban okozhat problémát a halláskárosodás, hanem a fiatalokat is érintheti. Pedig ez nagy gond, hiszen ha valaki nem hall rendesen, akkor jelentősen romolhat az életminősége és a szociális kapcsolatai is felbomolhatnak, hiszen kinek van kedve beszélgetni azzal, aki nem hall rendesen? A halláskárosodás más egyéb problémákat is magához vonzhat, például csökken a memória, és a halláskárosodott személy akár még mély depresszióba is süllyedhet. Azonban léteznek olyan vitaminok, amelyek segítséget nyújthatnak és védelmet jelenthetnek a halláskárosodással szemben, így ha ilyen jellegű gondja van, feltétlenül próbálja ki ezeket a vitaminokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Idősebb korban sem szabad belenyugodni a hallás csökkenésébe, illetve a hallás károsodásába. Ebben a korban legfőképpen az idegsejtek károsodnak, és ez veszélyezteti a hallást. Azonban idős korban veszélyt jelenthet az oxidatív stressz, a mitokondriális diszfunckió és a krónikus gyulladás is. Minden olyan tényező, ami káros hatással van az idegrendszerre, az a hallást is károsíthatja.

A homocisztein egy aminosav. Ennek is lehet magas a szintje, ami szintén okozhat halláskárosodást, de emellett még oka lehet a stroke és a szívbetegség kialakulásának is. A magas homociszteinszintért sok tényező okolható. Többek között a dohányzás, az elhízás, az inaktivitás, a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás, a rendszeres gyógyszerfogyasztás, de még az étkezés, pontosabban a rendszeres tej- és vöröshúsfogyasztás is oka lehet a hallás elvesztésének.

A vitaminok közül a B-vitaminokat, emellett a folsavat kell megemlíteni, ami elősegítheti a hallás károsodásának a megelőzését. A folsav abban játszik kiemelkedő szerepet, hogy csökkenteni tudja a homociszteinszintet. Azonban más vitaminok is csökkenthetik ezt, az egyik ilyen vitamin a B6-vitamin (piridoxin), a másik pedig a B12-vitamin, vagyis a kobalamin. A taurin és a kolin is segíthet csökkenteni ennek az aminosavnak a szintjét.

De akkor is sokat tehet a hallása megőrzése érdekében, ha abbahagyja a dohányzást és csak mértékkel fogyaszt alkoholt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*