fbpx

Igazság a többszörösen telítetlen zsír körül

Olívabogyók, mellette egy kis üvegkancsóban olívaolaj.

Tudta, hogy a telítetlen zsír fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel jár? A zsírok elengedhetetlenek a teljes értékű életmódhoz, hiszen testünknek szüksége van rájuk. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok esszenciálisak, vagyis a szervezetünk nem termeli, így azokat táplálékkal szükséges bevinni.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak például segítenek megakadályozni a depressziót, megvédenek a szívbetegségektől és a rák bizonyos fajtáitól.

A többszörösen telítetlen zsírok étrendbe illesztése nagyon is hasznos az emberi szervezet számára, hiszen védő hatást fejtenek ki az anyagcsere-szindrómával szemben. Ez olyan kórságokat foglal magába, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Kutatások igazolják, hogy szoros kapcsolat van az egészséges zsírbevitel és a pitvarfibrilláció kockázatának csökkenése között.

Az egészséges zsírok mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ami azért is nagyon lényeges, mivel ezek hozzájárulnak a szervezet általánosan jó állapotának eléréséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A legtöbb betegség kialakulásának gyökere a gyulladás, így nagyon fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyekkel nemcsak a betegségeket kerülhetjük el, hanem egy jó életminőséget is fenntarthatunk.

Az egyszeresen telítetlen zsírok lehetővé teszik, hogy a csontok hatékonyan felszívják a kalciumot, ami elősegíti a csontsűrűség növelését. Amikor nem megfelelő a szervezetben a kalcium szintje, akkor csontritkulással és gyakori csonttörésekkel kell számolnunk. Ezzel szemben ha valakinek az étrendje telített zsírokban dús, és csak kevés telítetlen zsírban gazdag táplálékot tartalmaz, alacsonyabb csontsűrűséggel és csökkent kalciumfelszívódással kell számolnia.

Milyen táplálékok tartalmaznak telítetlen zsírt? Többek között az olívabogyó, az extraszűz olívaolaj, az avokádó, a mandula, a földimogyoró vagy a kesudió.

Ezek nemcsak a szív- és érrendszert védik, hanem az agy egészségi állapotára és a kognitív funkciókra is pozitív hatást gyakorolnak.

A telített zsírsav sem ördögtől való dolog, de fontos, hogy egyensúly legyen a telített és a telítetlen bevitele között. Pont olyan egyenlően kell kombinálni, mint az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat, amelyek csak együttesen fejtik ki pozitív hatásukat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük