Gyönyörű lótuszvirág.

A lótusz egy lombhullató vízinövény. Őshazája Indiában van, ahol szentként tisztelik és az újjászületés, illetve a tisztaság szimbólumaként tartják számon. Talán ez az oka annak, hogy több hindu istent is lótuszvirágon ülve vagy állva ábrázolnak. Indiában él egy legenda, mely szerint Buddha amerre csak járt és kelt, mindenhol lótuszvirágok nyíltak a nyomában. Egy másik indiai elgondolás szerint a lótusz olyan csodálatos teremtés, mint az ember. Hiszen a lótuszvirág is képes a mocsárból a felszínre törni, és az ember is képes arra, hogy a legnehezebb körülmények ellenére is tiszta maradjon, megújuljon, sőt egyre tökéletesebbé váljon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lótusz a lótuszfélék családjába tartozik. Nyáron bontogatja szépséges fehéres-rózsaszínes szirmait, majd ezután fejlődik ki a termés, amely magokat rejt magában. A barna és kerek lótuszdiók a kemény magházban fejlődnek ki. Az indiai lótusz külsejében nagyon hasonlít a tündérrózsához. A virág meglehetősen kedveli a sekély, nyugodt vizeket. A virág pajzs alakú, hatalmas kékes-zöldes levelei a víz felszínén terülnek el és víztaszító hatással rendelkeznek, vagyis a vízcseppek egykettőre legördülnek a nagy levelekről anélkül, hogy benedvesítenék azokat. A növény a víz alatti szárával, azaz a rizómájával kapaszkodik a talajba. Az illatozó virágok hosszú kocsánnyal rendelkeznek, amelyek segítségével a levelek fölé emelkednek. A beporzást követően a virágok lehullnak, majd a virág szára és a termő része fásszerűvé válik. Ebben az állapotában néz úgy ki a lótusz, mint egy zuhanyrózsa.

Az indiaiak nemcsak a szépsége miatt nevelnek lótuszt, hanem hisznek a növény gyógyító erejében is. A lótuszdiót megfőzik, de megpirítva és kandírozva is fogyasztják. A növény fiatal, zsenge, üde hajtásait és leveleit is előszeretettel fogyasztják salátaként, de gyakran csomagolnak vagy dekorálnak a levelekkel különféle ételeket is.

A virág gyöktörzsét kétféleképpen is hasznosítják az indiai konyhaművészek. A gyöktörzsből friss állapotában főzeléket készítenek, de gyakran ki is szárítják és más gabonafélékkel vegyítve kenyeret sütnek belőle.

A virágokból parfümöt készítenek, de sütemények készítésénél is felhasználják. A növény tejnedve gyógyászati célokat szolgál.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*