Rövidágú poloskavész, más néven indiánasszony-gyökér fürtös virágzata (Cimicifuga racemosa).

A rövidágú poloskavész (Cimicifuga racemosa) őshazája Észak-Amerikában van. Ez a gyógynövény legfőképpen a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit képes orvosolni, de a menstruáció ideje alatt jelentkező szimptómákkal szemben is felveszi a harcot, és a változókor – sok esetben elviselhetetlen – tüneteit is enyhíteni tudja. Az indiánok is felfedezték a gyógynövény ilyen irányú hatásait, talán azért is nevezték el indiánasszony-gyökérnek. De nem csupán az indián nők és asszonyok enyhítették ezzel a gyógynövénnyel a panaszaikat, hanem a férfiak is a poloskavészhez fordultak, ha egy-egy csörgőkígyó megmarta őket. A 19. században már lázat is csillapítottak vele, de ezt a gyógynövényt hívták segítségül az emberek akkor is, ha ízületi gyulladás kínozta őket vagy álmatlanságban szenvedtek. A rövidágú poloskavészt fürtös poloskavésznek is nevezik. A gyógynövény a boglárkafélék családjába tartozik.

A rövidágú poloskavész tartalmaz triterpén glükozidokat, aromás savakat, izoflavonokat, keményítőket, cukrokat, gyantákat, zsírsavakat és tanninokat. A gyógynövényből készült forrázat vagy tinktúra hatékonyan képes orvosolni a menstruációs zavarokat és a változókorban fellépő kellemetlen tüneteket, mint például éjszakai izzadás, hőhullámok és hüvelyszárazság. Mivel görcsoldó hatással is bír, ezért bátran be lehet vetni erős menstruációs görcsöknél.

A rövidágú poloskavész értágító hatással is rendelkezik, ezért magas vérnyomás kezelésére is alkalmas.

A gyógynövénnyel kapcsolatban számos kutatást végeztek. Megállapításra került, hogy ez a gyógynövény csökkenteni képes a csonttömegvesztést, amely folyamat felgyorsulása szintén a változókorba lépő nőknél figyelhető meg elsősorban.

A klimax idején a nők jelentős hányada küzd hangulatingadozással, depresszióval. Nos, ez a gyógynövény ezt is hatásosan képes orvosolni. Erre a problémára orbáncfűvel lehet kiegészíteni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény alkalmazása nagy körültekintést és odafigyelést igényel. A legjobb, ha csak orvosi felügyelet mellett alkalmazza, mivel a növényi drogot túl is lehet adagolni és ebben az esetben kellemetlen mellékhatásokkal kell számolni. Ezek a következők lehetnek: hányinger, hasmenés, szédülés, hányás és remegés. Súlyosabb esetekben látáscsökkenés és akár szívkárosodás is kialakulhat. A poloskavészt tartalmazó készítmények szedését hat hónapnál hosszabb ideig nem javasolják.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*