fbpx

Jelek, hogy a pajzsmirigyünkkel gondok vannak

Egy fehér köpenyes orvos egy piros műanyag imitált pajzsmirigyet tart a kezében.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely a nyakban található. A test számos funkciójára hatással van, befolyásolja az anyagcserét, a szívműködést és még a csontok állapotát is.

Pajzsmirigyproblémát sok minden okozhat, ilyen például a tápanyaghiány. Ha nincs elegendő vas, cink, szelén, E- és B-vitamin a szervezetünkben, akkor nagy eséllyel alakulhat ki esetünkben is ez a betegség, de az alacsony jódszint is oka lehet a probléma előfordulásának.

Amennyiben a szervezetben megemelkedik a stresszhormonok szintje, akkor ez elnyomja az agyalapi mirigyet, illetve nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben. De akkor is létrejöhet ez a betegség, ha túl sok toxikus anyag, például nehézfém halmozódik fel a szervezetben. A betegség kiváltója lehet még a glutén-intolerancia, egyes fertőzések, a pajzsmirigyet érintő sugárzás vagy műtét, illetve a családi halmozódás is esélyt ad ennek a betegségnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon sokféle tünet utalhat arra, hogy ebben a betegségben szenvedünk. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés vagy túl sok hormont termel, fogyás vagy hízás is jelezheti, hogy valami gond van ezzel a szervünkkel.

A pajzsmirigy a szervezet energiaközpontjára is hatást gyakorol. Amennyiben csak kevés hormont termel a pajzsmirigy, előfordulhat, hogy állandó fáradtság gyötör bennünket. Az ingerlékenység és depresszió a pajzsmirigy-alulműködés során jellemző. A pajzsmirigyhormonok hatással vannak a neurotranszmitterekre, amelyek pedig a hangulati zavarok kialakulásában játszanak kiemelkedő szerepet.

Ha a pajzsmirigyfunkció alacsonyan működik, akkor lassú szívverést tapasztalhatunk, a túlműködés pedig heves szívdobogást eredményezhet. A lassú szívverés nemcsak fáradtságot, hanem légszomjat is okozhat. Az ödéma kialakulása a testünkön vagy az arcunkon szintén utalhat valamilyen pajzsmirigyproblémára, a szem körüli ödéma pedig alulműködést feltételez.

A pajzsmirigynek nagy a szerepe a sejtek anyagcseréjében, illetve a normál sejtműködésben. Ha gond van a pajzsmiriggyel, akkor ez izomgyengeséget is generálhat, de negatívan hat a glükóz lebontásra is, így nem lesz elegendő energia, márpedig az izmok megfelelő működéséhez energiára van szüksége a szervezetnek.

1 hozzászólás

  1. Nagyon is igaz amit a Pajzsmirigy működéséről írnak . Fontos ellenőriztetni,vérképből megállapítható pontosan. Érdemes megnézetni időnként, és ha beigazolódik, hogy probléma van, akkor sajnos élethosszig kell szedni rá tablettát, méghozzá éhgyomorra!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük